Jazzová ochutnávka: Adam Tvrdý, olomoucké Free Jazz Trio

20. červen 2013

Jazzová ochutnávka ve čtvrtek 20.června, v 9:30 na stanici Český rozhlas Vltava, nabídne dva pohledy do autorských dílen našich značně odlišných souborů.

Je trochu s podivem, že kytarista Adam Tvrdý musel čekat na první CD pod vlastním jménem až do svých 36 let. I tak měl do té doby co dělat. Už roku 1995 získal na frýdlantské letní jazzové dílně titul nejlepšího sólisty, na tři roky se vydal na oceánskou loď, dvakrát na půl roku si zajel do Ameriky a na čas tam i vyučoval na The 8th Note Music School v New Yorku. Doma pak tyto zkušenosti zúročil v souboru Trialog, který vedl o více než 30 let starší basista Petr Kořínek.

Na CD Doublewell (2012) nyní figuruje jako vedoucí i autor všech skladeb a střídá zde dvě odlišné rytmiky: basistu Tomáše Baroše s bubeníkem Martinem Novákem a basistu Petra Dvorského s bubeníkem Janem Linhartem. Obě obsazení se plně přizpůsobují kompoziční a stylové orientaci svého vedoucího. K tomu patří uvolnění klasického chorusového členění a obohacení zvukového a barevného rejstříku kytary o elektronické přídavky. Zejména jeho "guitar looper" s nezvykle barevnými tóny dodává triu nový a nezvyklý zvuk. Je to další pozoruhodná vizitka naší dnešní třicátnické generace.

02634868.jpeg

Malou ukázkou toho, jak i v našem jazzu stále přežívají a znovu se uplatňují téměř všechna předcházející období, je dvojalbum olomouckého Free Jazz Tria Looking Back in Dream - živý záznam koncertu z Divadla hudby v Olomouci pořízený v roce 2002.

Soubor vznikl před čtyřiceti lety, roku 1972 a poprvé vystoupil na Olomouckých jazzových dnech. Patřil k našim pionýrům free jazzu, jehož nové zvuky neměly u nás příliš početné obecenstvo. Přesto však, byť s jistými přestávkami a změnami v obsazení, dokázal udržet kontinuitu až do dnešních dnů.

Obsazení, které se roku 2002 představilo na olomouckém koncertě bylo vlastně kvarteto: Josef Bláha - saxofony, elektrické housle, perkuse, Petr Večeřa - bicí, perkuse, Luděk Záruba - baskytara, syntezátor a Antonín Náplava - perkuse.

02911918.jpeg

Je to jiná hudba, než jakou nejčastěji slýcháme od našich nejaktivnějších třicátníků, ale ukazuje, že její zaměření předznamenávalo leccos, co se nyní, i bez přímé vazby na předchůdce, alespoň občas objevuje v nové tvorbě.

autor: Lubomír Dorůžka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.