Havířením ožije každý kout Jihlavy, říká Medvěd a Colombo

21. červen 2013

Pátečními hosty Tandemu byli Milan Medvěd Kolář a Lukáš Colombo Wiesner. Společnými silami nás pozvali na Jihlavské Havíření 2013. Nejdůležitější součástí akce je bezesporu Jihlavský havířský průvod, jehož tradice sahá hluboko do historie.

„Na konci 19. století založil průvod Johannes Haupt, velký průvod byl určitě v roce 1899, kdy se připomínal tisící stý rok od založení Jihlavy. Slavný byl do války, po válce těžko, protože měl pořád nádech něčeho německého. Za druhé světové války byl zase zneužit nacisty jako oslava němectví,“ připomíná důležité mezníky z historie havířského průvodu Milan Medvěd Kolář.


Za ranného komunismu ještě havířský průvod probíhal, pak byl odsunut a téměř zapomenut. Tradici obnovili Jihlavané kolem Milana Koláře v roce 1999.
„My jsme před tím jezdili na porady do německého Heidenheimu, kde žije část jihlavských Němců, a kde průvod v době, kdy v Jihlavě nefungoval, tam probíhal skvěle. František Sládek, který žije od války v Heidenheimu, sem na každý průvod jezdí. Jsou jako naše rodina,“ říká s dojetím Kolář.

V průvodu i dnes můžete vidět původní kostýmy z konce 19. století. V roli nejdůležitějšího malého havíře, perkmistra, chodil několik ročníků Lukáš Colombo Wiesner.
„Začal jsem s tím už v Heidenheimu, a v Jihlavě s tím pak pokračoval. Dnes mě baví hlavně to okolo, to chystání. Navíc už jsem z kostýmu perkmistra vyrostl, tak jsem se přesunul na bubeníka,“ vypráví Lukáš Wiesner.

V jihlavském havířském průvodu půjde letos skoro dvě stě účastníků znázorňujících různé havířské profese, organizatoři navíc chystají velké překvapení.

Spustit audio