Libor Dvořák: Francouzský herec Gérard Depardieu chce definitivně přesídlit do Ruska

22. červen 2013

Za úvahu stojí už první výroky legendárního herce pro zmíněný časopis. V úvodu Depardieu doslova říká: „Faktem je, že s médii už dosti dlouho nekomunikuji a snáším to přímo výborně. Vlastně sdělovací prostředky ani nesleduju. A když se někdy dívám na francouzskou televizi za hranicemi (v poslední době jsem byl v Čečensku, Rusku a USA), nenalézám tam vůbec nic zajímavého.

A pokud jde o televize zahraniční, v těch Francie a její problémy nijak zvlášť nezajímají. Na druhé straně rozhodně nesouhlasím s tím, co se ve Francii říká o Rusku a Čečensku, kde mi bylo uděleno čestné občanství. Člověk to všechno musí vidět a zažít sám – a teprve pak vyslovovat nějaké soudy…“ říká Gepard Depardieu.

Pokud jde o „daňové uprchlictví“, z něhož ho doma ve vlasti kdekdo viní, rozhořčeně se tomu brání a dodává, že 30 % platí do Francie, ale není to oněch 87 %, které od něj požadoval francouzský stát: „To je snad přece jen poněkud přehnané,“ soudí Depardieu. Ostatně v Rusku samotném platí jen 13procentní daň, což je pro něj zajisté důvod ke spokojenosti.

Jistě bychom kosmopolitně smýšlejícímu umělci neměli brát právo žít a pracovat tam, kde se mu zachce, zvlášť když se ho zmocní pocit, že tak získává lepší podmínky pro život i pro svou práci. Zajisté bychom si také netroufli tvrdit, že v Rusku či v Čečensku žije málo slušných a vyloženě dobrých lidí – naopak. Nelze se však zbavit dojmu, že Depardieu je v těchto teritoriích oslněn spíše autokraty Putinova či Kadyrovova typu, a to je samozřejmě na pováženou. Současná hlava čečenského státu Ramzan Kadyrov byl kdysi v dobách čečenské války šéfem všemocné ochranky svého otce, která má na svědomí stovky, ne-li tisíce životů jeho vlastních krajanů.

Nu a pokud jde o Putina, je to možná ještě složitější. Ruský prezident je všechno možné, jenom ne konstruktivní politik a vyjednavač světového formátu, což ostatně počátkem tohoto týdne prokázal na summitu G osmičky v Severním Irsku. Věren svým zvykům, opět své partnery častoval ledovými pohledy či rovnou uštěpačnými poznámkami. Je totiž přesvědčen, že Rusko se má prosazovat tím, že bude v jiných probouzet obavy a strach. Depardieu tvrdí, že se o politiku nezajímá, ale pokud mu na ruském prezidentovi konvenuje právě tohle (a dost to na to vypadá) vypovídá to ledacos i o něm samém…

autor: ldo
Spustit audio