Dětská olympiáda se již podruhé koná ve Zlínském kraji

2. září 2014

V Uherském Hradišti byly slavnostně zahájeny Hry šesté letní olympiády dětí a mládeže České republiky, které potrvají až do pátku 28. června. Jejich hostitelem bude Zlínský kraj. Je tak vůbec prvním krajem v republice, kde se dětská olympiáda uskuteční již podruhé.

Dětské olympiády se účastní mladí sportovci ze všech krajů republiky, celkově jsou přihlášeny téměř tři tisíce účastníků včetně trenérů a doprovodu. Olympiáda dětí a mládeže je pořádána pro sportovce do 18 let, kteří už ví, jaké mají ambice.

„Jsem Radek Laciga a budu reprezentovat v tenise. Budu hrát singla i debla a chtěl bych se dostat do semifinále,“ představuje se jeden z chlapců a druhý nezůstává pozadu:

„Já jsem Karel Kosák, budu reprezentovat Zlínský kraj na štafetu 4x60 metrů a chtěl bych se dostat do finále. Jinak v atletice mě baví i skok do dálky i do výšky.“

I 12. základní škola ve Zlíně na Podhoří posílá na dětskou olympiádu své žáky a nejlepší sportovce. Podle jejich učitelky Martina Kocháňové mezi nimi rivalita nevládne:

„Ta děvčata, která budou reprezentovat na olympiádě, si navzájem přejí. A je pravda, že sport podporuje tady ty přátelské vztahy a děti si dodávají kuráž a podporují myšlenku fair play,“ myslí si.

Účastníci ze všech krajů republiky se v průběhu olympiády utkají v celkem šestnácti sportovních a dvou kulturních disciplínách. Své síly změří například v atletice, fotbalu, basketbalu, volejbalu, stolním tenise, veslování, ale i v méně tradičním orientačním běhu.

Co se týká kulturních disciplín, tou první bude soutěž ve společenském tanci.

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio