Slučování rodin cizinců v Evropské unii

22. červen 2013
Zaostřeno na cizince

Na začátku celého příběhu byla Gustavova ztracená rezidenční karta. A na konci? Policie: doložte, že váš partnerský vztah funguje!

Sňatky s cizinci a cizinkami nejsou v dnešním globalizovaném světě nic výjimečného. Když ale chtějí žít spolu v jedné zemi, v tomto případě Česku, musejí někdy dokazovat, že jejich vztah není jen účelový, aby se zahraniční partner či partnerka nedostal jen snáze do Evropy.

Tyto policejní kontroly vztahu - na příkaz ministerstva vnitra, odboru azylové a migrační politiky - však často zacházejí do velice intimních sfér vztahu.

Existují tu nějaké hranice a může člověk říct policii "ne"?

V pořadu Zaostřeno přinášíme příběh Barbory a Gustava z Kolumbie. Na začátku jejich příběhu byla láska a ztracená rezidenční kartička, díky níž se Gustavo mohl volně pohybovat Evropou.

Potom příběh začal připomínat Kafkův Proces. Začaly padat pokuty, příkazy do týdne opustit EU, podezření na zfalšování dokumentů, policejní kontroly vztahu a míst trvalého bydliště, i tichá hrozba vězení.

Barbora a Gustavo doufají, že jejich příběh má dobrý konec, ale nejsou si jisti. Barbora od té doby špatně spí a s chováním cizinecké policie nemá dobré zkušenosti.

O problémech s uznávání žádostí o sloučení rodiny hovoří i pražská advokátka Oksana Rizak. V její agendě tvoří toto téma až polovinu případů, kdy se rodiny odvolávají proti rozhodnutí ministerstva vnitra nebo proti tomu, jakým způsobem byl jejich vztah prověřován.

Perspektivu cizinecké policie, která jedná na příkaz ministerstva vnitra a vztahy prověřuje podle jeho instrukcí, nabízí plk. Aleš Benedikt. Komentuje případ Barbory a Gustava a reaguje i na provádění policejních kontrol.

Je zákonným úkolem policie pomáhat kontrolovat migraci a odhalovat nekalou činnost, například pokusy o zneužití víza. A jak říká ze zkušenosti plk. Benedikt, někdy si ani sám člověk neuvědomí, že jeho zahraniční partner či partnerka s ním není ve vztahu jen z nezištných důvodů.

Stává se, že někdy se například česká partnerka snažně doprošuje víza pro svého zahraničního partnera, kterého poznala na dovolené u moře. O půl roku později potom píše neméně prosebné žádosti, aby mu vízum bylo odebráno, protože ji týrá.

Každý případ a každý vztah je specifický a je spíše kontraproduktivní paušalizovat. To, že stát chce kontrolovat migraci, je pochopitelné. To, že i kontroly mohou probíhat slušně a na úrovni, je neoddiskutovatelné.

Spustit audio