Liberecké muzeum zve na unikátní výstavu o Ještědu

25. červen 2013

Chlupaté houpací křeslo ve tvaru vejce, obří skleněná plastika nebo dehydrátor. Horský hotel už stojí na Ještědu čtyřicet let. A právě to připomíná unikátní výstava v Severočeském muzeu v Liberci.

Padesát let uplynulo od nešťastného konce starého horského hotelu na hoře Ještěd, který vyhořel. Místo něj ale na vrcholu vyrostl fenomén, pod který se podepsal architekt Karel Hubáček.Už to bude 40 let.

I to připomíná unikátní výstava o Ještědu v Severočeském muzeu v Liberci. Už před branou uvítá návštěvníky kabinová lanovka, která vozí turisty na vrchol Ještědu už od 70. let. Uvnitř upoutá jako první replika návštěvní knihy z roku 1963. V ní je možné se přesvědčit o tom, že současná podoba hotelu nebyla tehdy lidem příliš po chuti.

Výstava působí jako labyrint, na první pohled totiž není vidět žádný ze vzácných artefaktů. Ty jsou záměrně schované za obřími plachtami – například tapisérie, postel s povlečením nebo soubor původní keramiky a skla, které pro Ještěd navrhl sklář a výtvarník Karel Wünsch. Největším tahákem je závěsné křesílko ve tvaru vajíčka, které zdobilo interiér ještědského hotelu. Jde o opravdový unikát.

V současnosti horský hotel a vysílač na Ještědu usiluje o zápis do seznamu památek UNESCO.

autor: Eva Malá
Spustit audio