26. června 2013

26. červen 2013

Bombino: Nomad

Kytarista Bombino pochází z města Agadez, které leží na jihu Sahary, na území státu Niger. Po staletí byl Agadez křižovatkou karavan, spojujících subsaharskou Afriku se Středozemním mořem. Jako vůdci karavan vynikali Tuaregové, etnikum, které patří spolu se spřízněnými Berbery k původním obyvatelům severní Afriky. Dnes jsou Tuaregové známí díky své hudbě. Severoafrické loutny vyměnili za elektrické kytary, jejich styl je v médiích označován za „pouštní blues“.

Z hudby Tuaregů čerpal například dnes už nežijící malijský kytarista Ali Farka Toure. První skupinou, která pouštní blues představila rockovému publiku, byli Tinariwen. Bombino, vlastním jménem Omara Moctar, prožil své mládí uprostřed ozbrojených konfliktů mezi Tuaregy, kteří požadovali samostatnost, a vládními vojsky, několik let díky tomu strávil se svými rodiči v exilu. Svoji přezdívku Bombino získal, když ještě jako školák hrál ve skupině starších a zkušenějších Tuaregů.

Album Nomad představuje v kariéře nigerského kytaristy Bombina velký zlom, vzniklo totiž v americké hudební metropoli Nashville, producentem je Dan Auerbach, držitel ceny Grammy a člen populární dvojice Black Keys.

Přechod od tradičních nástrojů k elektrickým kytarám nebyl pro mladou generaci hudebníků ze Sahary nijak obtížný. I když jejich domovská města či oázy jsou od civilizace zcela odříznutá, řada z budoucích muzikantů strávila mládí v uprchlických táborech, kde měli relativně snadný přístup k západní kultuře. Tak například, Bombino jako školák sledoval videozáznamy s Jimi Hendrixem či Markem Knopflerem.

Výběr z obsahu CD:

AmidinineAhulakamine HulanImuharAdinatImidiwanAmanZigzan

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Omara Moctar

Spustit audio