Andrej Babiš: Divím se, že lidé nemají radost z toho, že je Mafra v českých rukou

I přesto, že Česko vypadá jako země, kde se nic neutají, ukázalo se, že existují výjimky. Majiteli Agrofertu Holding Andreji Babišovi se podařilo za značného přispění novinářů několik týdnů vodit veřejnost za nos, když ji nechal myslet si, že usiluje o koupi vydavatelství Ringier. Ve skutečnosti oznámil, že kupuje vydavatelství Mafra. Lídr politického hnutí majícího parlamentní ambice tak vlastní jeden z největších mediálních domů v zemi.

„Úroveň některých médií v současnosti odpovídá celkové situaci ve společnosti,“ zamýšlí se Andrej Babiš, když vysvětluje, proč se rozhodl koupit vydavatelství Mafra. A jaký tedy byl jeho důvod? „Šlo o příležitost na trhu.“

Nad pozdvižením, které jeho koupě Mafry vzbudila, se prý upřímně baví. „Místo toho, aby měli lidé radost, že jsou média opět v českých rukou, mají problém s Babišem. Přitom jsem prohlásil, že nikdy nebudu ovlivňovat novináře – když budou chtít psát o mně, nechť se mě zeptají a nechť mám možnost se vyjádřit!“

„Dal jsem za Mafru miliardy korun. A byl bych blázen, kdybych mařil vlastní investice tím, že budu zasahovat do práce jejích novinářů,“ dodává.

Co si myslí o novinářské etice v Česku? Jaké má plány s hnutím ANO 2011? A o čem také nedávno mluvil s prezidentem Milošem Zemanem? To všechno se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Andrejem Babišem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: mav , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.