Ľubomír Smatana: Zajímavější než zámek? Kastelán nebo zahradnice

28. červen 2013

Ľubomír Smatana vyrazí na velkou prázdninovou cestu, během které zbrázdí celou Českou republiku. Na své cestě bude sbírat postřehy, zajímavosti a dojmy, které budou moci slyšet posluchači denně na vlnách Radiožurnálu. O cestovatelských plánech a zkušenostech si s Ľubomírem Smatanou povídala Lucie Výborná.

Ľubomír Smetana se hned v úvodu svěřil, že jej nezajímají pouze velké akce, ale také okrajové situace a lidé. Třeba když si někdo postaví dům z odpadků. „Stokrát zajímavější než zámek pro mě může být například zámecký kastelán nebo krásná zahradnice, kteří tam pracují,“ dodává později o tom, jak budou také začínat příběhy jeho reportáží.

Moderátor může dorazit i k vám, pokud se u vás bude dít něco zajímavého. Pozvat jej můžete prostřednictvím webových stránek pořadu. „Objedu všechny kraje a doufám, že se mi podaří naplnit i většinu pozvánek,“ dodává.

Dále se rozpovídal o místech, kam vyrazí nejdříve. Startovní reportáž bude z Václavského náměstí a následovat budou úvodní reportáže z oblíbených výletních míst, jakými jsou Říp nebo Máchovo jezero.

„Jsou místa, na kterých jsem už byl, a na cestě chci zjistit, jak se tam situace změnila. Ale navštívím i místa, kde jsem nebyl. Možná se budete smát, ale nikdy jsem například nebyl na Ještědu,“ svěřil se o svých plánech Ľubomír Smatana.

Ľubomír Smatana byl hostem Radiožurnálu

Čtěte také

Reportér se také rozpovídal o svých minulých cestách nejen po Česku. Hovořil například o tom, jak bylo na Araratu, nejvyšší hoře Turecka, nebo že jediným místem, kde se mu opravdu nelíbilo, bylo vězení v Kapském Městě.

K bohatému vybavení, které bude mít Ľubomír Smatana na cestách k dispozici, bude patřit i GPS lokátor, díky kterému budete moci stále sledovat jeho pozici po České republice na webových stránkách seriálu.

Záznam celého rozhovoru s Ľubomírem Smatanou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: Adam Brožík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.