28. června 2013

28. červen 2013

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba: Jama Ko

Hudební znalci se shodují, že africký stát Mali patří na hudebním poli k velmocím. S chudobou obyvatelstva i řídkým osídlením totiž nápadně kontrastuje fakt, kolik zajímavých osobností z této země v posledním čtvrtstoletí přišlo. Tomu nejširšímu obecenstvu zůstává hudba z Mali zatím utajená, a pokud přece jen pronikla na stránky deníků, bylo to zpravidla v souvislosti s vojenským pučem i pozdější intervencí francouzské armády. A právě v této velmi riskantní době vznikalo album Jama Ko. Natočil je Bassekou Kouyate, hráč na nenápadnou, ale zvukově velmi výraznou loutnu ngoni. Producent nahrávky vzpomíná: „Bamako, hlavní město Mali, jsem z minulých návštěv znal jako naprosto bezpečné místo, i kdybyste na ulici spali, nikdo vás nebude obtěžovat. Když vyhlásili zákaz nočního vycházení, báli jsme se za tmy odjet ze studia do hotelu.“ Album se ale podařilo úspěšně dokončit, a zatím patří k nejzdařilejším africkým nahrávkám letošního roku.

Bassekou Kouyaté vede skupinu v níž je celkem 5 hráčů na loutny ngoni, které se liší laděním a velikostí. Rytmický doprovod vytváří vysušená tykev, v Mali velmi rozšířená perkuse, zpěvačkou skupiny je Kouyateho manželka. V následující skladbě zpívá ale jako host veteránská postava malijské hudby, Zoumana Tereta (Zumana Tereta).

Před mnoha lety se Bassekou Kouyaté jako 18letý mladík dostal poprvé do Spojených států. Tehdy se poprvé setkal s bluesmanem Taj Mahalem, s nímž později natočil album. Taj Mahal hostuje i na novém Kouyateho albu Jama Ko.

Výběr z obsahu CD:

Jama KoSinalyDankouNe Me Fatigue PasPoye 2Segu JajiriDJadje

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Bassekou Kouyaté

Spustit audio