Rozšířená realita v navigační motorkářské helmě

1. červenec 2013

Většina současných informatických systémů pro navigaci a získávání dalších informací o pohybu vozidel byla zatím určena pro automobily. Je to logické, protože v autě je na jejich umístění k dispozici dost místa. Nyní však ruský tým odborníků vyvíjí podobný kompaktní systém pro motocyklisty.

Nebudeme se asi divit, že je tento systém zabudován do helmy řidiče a že má charakter tzv. rozšířené reality. Tento pojem znamená, že řidič kromě reálné situace na silnici může zároveň na zabudovaném náhlavním displeji sledovat i různé údaje, které mu poskytují elektronické systémy a senzory. Nemusí přitom nijak odklánět hlavu od situace před sebou a jeho řidičská pozornost tedy paralelním zjišťováním dalších dat netrpí.

Navigační motorkářská helma nese název LiveMap a je vyrobena z lehkých uhlíkových vláken, tomu odpovídá i hmotnost 1,4 kg. Kromě navigačního systému helma obsahuje i digitální kompas, gyroskop, gravitační senzor, dvě baterie, systém hlasového ovládání menu, mikrofon, dvě sluchátka a průhledný náhlavní displej v průzoru helmy. Průhledný displej zobrazuje data o poloze, pohybu, počasí a dopravní situaci v okolí motocyklisty. To vše obsluhuje operační systém Android.

Řidič přímo před sebou vidí přesný čas, svoji rychlost, polohu, údaje o komunikacích

Řidič tak přímo před sebou vidí přesný čas, svoji rychlost, polohu, údaje o ulicích, silnicích a odbočkách, obcích, benzinových pumpách, motorestech a dalších objektech. Kvůli bezpečnosti se na displeji zobrazí celá mapa jen tehdy, je-li rychlost motorky téměř nulová. Světelný senzor na povrchu helmy přitom operativně řídí jas displeje podle vnějších světelných podmínek.

Tvůrci helmy odhadují, že její cena se bude pohybovat mezi 1500 až 2000 dolary.

Zdroj: Popular Science, Indiegogo, LiveMap

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio