Den šestý. Za mimochodníkem

4. červenec 2013

Bez ochrany asi dopadnu zle, napadlo mě v okamžiku, kdy i zkušená bruslařka Martina Chvátalová začala natahovat na kolena a dlaně speciální chrániče. Bez nich na in-linech nevyjíždí, a tak mi půjčila náhradní.

Čtěte také

Martina je instruktorka a chtěla mi ukázat, jak učí na kurzech děti i jejich rodiče. Jako první mě učila padat. A pak mi ukázala spoustu triků včetně toho, jak na bruslích brzdit.

Myslím, že stojí za to nechat si některé věci vysvětlit od profesionála. I když ona je samouk. Do bruslí se zamilovala teprve před šest lety, když se jí narodil Ondřej. A dneska už v Jablonci nad Nisou pořádá kurzy. Díky za pozvání a slibuji, že budu jízdu pilovat a koupím si chrániče.

Lepší než ve školní jídelně

Oběd mi uvařily děti. V Bedřichově v restauraci U Smutných se totiž koná kurz vaření pro děti. Sedm děvčat ve věku do deseti let a dva kluci (ze Srí Lanky, ale mluvící česky) loupali brambory na kaši a smažili řízky.

Děti to bavilo. To, co uvařily, si mohly vzít s sebou domů. Prý jim chutná víc než ve školní jídelně.

Nikdo se neřízl

Restaurace je v té době zavřená, což je úmysl provozovatelů manželů Smutných. Za kurz rodiče platí a pro Smutné je to zajímavý příjem. Pro veřejnost otevírají až večer.

Sejdou se velbloud, klokan a puma…

Kousek od Bedřichova v Hraběticích se pase velbloud. Mimochodník patří spolu s pumou, klokanem a sobem k hlavní atrakci rodinné minizoo. Velbloud je dvouhrbý, tedy drabař, pochází z Kazachstánu, takže je na zimu v Jizerkách připravený.

Velbloud mi sem sedí, s klokanem a pumou moc nevím. Asi moc ne. Dětí je tu však dost a maminky jsou spokojené. Stejně ale děti nejvíc zajímají koníci, na kterých se mohou projet.

Bikerské centrum na konci světa

Promokl jsem na kost. Během deseti minut. Odjel jsem totiž na single track do Nového Města pod Smrkem. O samotném fenoménu single tracku napíšu více v nedělním pelmelu.

Plivne, nebo neplivne?

Moc jsem si nezajezdil, protože bouřka přišla rychle a zahnala mě z tratě zpátky do bistra. Vypadla elektřina, konráda jsme pili potmě.

Přespal jsem pod střechou bufetu u rybníku. Jako mnozí další. Frýdlantský výběžek je docela zpustlý. Je to odvaha, vybudovat na konci světa bikerské centrum.

Čtěte také

autor: lsm
Spustit audio