Jak si připravit osobní bylinný čaj?

3. červenec 2013
Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali tip bylináře a léčitele Jiřího Kuchaře, jak si připravit blahodárný osobní bylinný čaj.

Tenhle název asi v žádných herbářích nenajdete, protože jej pan Kuchař zavedl teprve před několika lety, když si sestavoval směs na zimu. Složení konzultoval s bylináři Valdemarem Grešíkem a Pavlem Váňou. Červenec je takřka ideální dobou k tomu, abyste začali s jeho přípravou.

Jaké bylinky použijeme?
Základem jsou byliny, které sice mají svoje specifické působení, ale ve srovnání s jinými je lze považovat za obecně použitelné. Patří mezi ně list jahodníku, černého rybízu, maliníku nebo ostružiny, květ černého bezu a lípy. Dále dvě klasické byliny léčivky, a sice kopřiva a plod šípku. A můžete přidat i meduňku nebo mátu, pokud máte rádi jejich osobitou chuť a aroma. Samozřejmě nikde není dáno, že v základu vašeho osobního čaje musí být všechny výše uvedené bylinky. Tvůrce čaje je suší v takzvaně přiměřeném množství, což obvykle znamená dvě běžné dřevěné lísky pokryté po dně, ze kterých nakonec zbude trochu větší hrst sušiny.

Co do svého osobního čaje?
Tuto čajovou směs je možné doplnit bylinou, která se doporučuje pro určitý druh potíží. Do svého čaje jí můžete přimíchat poněkud větší množství. Například v případě vyššího cholesterolu jsou to řepík lékařský, šišák bajkalský nebo přeslička, u žilních problémů vinný list, pro zlepšení činnosti srdce hloh nebo kopr, při potížích se slezinou a slinivkou komonice lékařská, puškvorec nebo levandule a pro podporu mozkové činnosti se osvědčil jinan dvoulaločný. Jinak samozřejmě platí všeho s mírou a dobrého pomálu – stejně jako se nebát experimentovat. Byliny jsou živé organismy, a pokud se vám podaří vytvořit si k nim osobní vztah, máte skoro vyhráno.

Celý text najdete v červencovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio