Situaci v Českých Budějovicích mají pomoci uklidnit také romští asistenti

3. červenec 2013

Správa domů v Českých Budějovicích řeší časté stížnosti na problematické chování Romů v bytech, které jsou v majetku města. Napjatou situaci ve městě mají pomoci zklidnit i romští asistenti.

Podle jednatele správy Ladislava Volfa jde o dlouhodobý problém.

„V rámci společných prostor a nebo okolí domu jsou strašně hluční a to samozřejmě vadí,“ říká Volf a dodává:

„Město ty byty dává do pořádku, nicméně je pravdou, že v některých lokalitách, zejména Vrbenské, si toho ti nájemci neváží. Samozřejmě většina z nich neplatí nájem. A tam jsou potom další kroky, kdy nájemce odstěhováváme přímo na ulici.“

Koordinátor romských poradců Jihočeského kraje Roman Slivka navrhl vedení města několik možností, jak situaci zlepšit. Jednou z nich je také program ministerstva vnitra:

„To nejsou přímí strážníci městské policie, ale asistenti, kteří budou pracovat na určitý úvazek, budou jen nápomocni řešení situace na sídlišti Máj,“ vysvětluje Slivka a doplňuje:

„A když nevyjde tento projekt, tak my jsme se mezi sebou domlouvali, že bychom každý týden pověřili jednoho dva, že bude pracovat jako romská hlídka veřejného pořádku a bude ve spolupráci s městskou policií monitorovat aspoň v tom letním období, aby se udržoval pořádek.“

V sobotu 29. června se na českobudějovickém sídlišti Máj střetly stovky demonstrantů s těžkooděnci, vygradoval tak dlouhodobý problém se soužitím nepřizpůsobivých občanů na sídlišti.

Spustit audio