Tomáš Mašín: Nechci bratrům Mašínům pomáhat

Režisér Tomáš Mašín začne natáčet film o bratrech Mašínech. Jejich osudy rozdělují společnost, a tak by mohlo jít o nejkontroverznější film polistopadového období. Jak se s tímto dilematem vyrovnají tvůrci filmu? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský Tomáše Mašína.

„Čekám sice výbušné debaty, ale těším se na natáčení a na to, že vznikne dílo, kterému věřím,“ zamyslel se ve vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu Tomáš Mašín, který je vzdálený příbuzný Ctirada a Josefa Mašínů. Neocitá se proto v konfliktu zájmů?

„Nemám k bratrům Mašínům osobní vazbu, ale jen čistě uměleckou. Dívám se na to všechno jako režisér, jako někdo, kdo by rád vyprávěl silný příběh o outsiderech, kteří se neváhají vydat vlastní cestou,“ nastínil Tomáš Mašín.

„Netočíme dokument nebo pietní vzpomínku. Snažíme se natočit akční film s důrazem na motivaci a psychologii postav,“ vysvětlil režisér s tím, že se snaží vyhnout oscilaci mezi dvěma pohledy na činy bratrůMašínů. „Chci vyprávět příběh s důrazem na detail a historické události,“ dodal.

Proč mu tak dlouho trvalo sehnat finance na natáčení? Z jakého důvodu se na natáčení nepodílí Česká televize? A kdo ztvární hlavní role? I na to se ptal Martin Veselovský po 17. hodině.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Mašínem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.