Točna je oficiálně majetkem Českých Budějovic

30. červen 2004

Českokrumlovská točna je v majetku města České Budějovice. Primátor Miroslav Tetter a správní ředitel Národního divadla Tomáš Hainzel v úterý v jejích prostorách podepsali předávací protokol. Město převzalo točnu v roli zřizovatele Jihočeského divadla, které otáčivé hlediště provozuje.

Nyní musí do konce roku 2006 zajistit její demolici a odstranění ze zámeckém parku. Zároveň by v budoucnu chtělo ve svém katastru zřídit novou točnu, o to ale usiluje i Český Krumlov.

"Já chci, aby v jižních Čechách tato unikátní rarita zůstala. Jestli bude v Českých Budějovicích, v Krumlově nebo na Hluboké, já nevím," řekl Tetter. Dodal, že je důležité, aby otáčivé hlediště bylo v místě, kde pro něj budou nejlepší podmínky. "Pokud by mělo být město oním následovníkem, a my pro to uděláme maximum, pak samozřejmě budeme hledat takové umístění v Českých Budějovicích. Když bychom do něčeho dávali peníze, tak si to chceme stavět na svém," řekl Tetter. Točnu ale chce i starosta Českého Krumlova František Mikeš. Podle něj budou českokrumlovští zastupitelé dělat vše pro to, aby zůstala ve městě. Město se už v tomto smyslu obrátilo na ministra kultury. "Dostali jsme odpověď, že ministerstvo nemá žádný zájem likvidovat tento typ divadla z Českého Krumlova a bude naše snahy na vhodném místě a ve vhodném technickém provedení podporovat," řekl Mikeš. Dodal, že v případě výstavby nového divadla tohoto typu bude českokrumlovská alternativa nejlevnější, protože je zde určité zázemí. Podpis předávacího protokolu vnímá Mikeš jako konec jedinečného projektu. "Tímto podpisem jsme poslali tento ojedinělý kulturní projekt do propadliště dějin a mě je velmi líto, že všichni, kteří jsme se tady toho dneska zúčastnili, s tím budeme navždy spojeni," řekl. Podle Mikeše tak končí něco, co ukázalo svou oprávněnost. "Stalo se, že z památkářského hlediska se zdálo, že ta točna sem nepatří, tak se prostě začíná likvidovat," uzavřel Mikeš.

V zahradě českokrumlovského zámku hrají od roku 1947 soubory Jihočeského divadla. O 11 let později se diváci poprvé svezli na improvizované točně. Její následnici zařadili američtí historici v polovině 60. let na osmé místo z 50 nejoriginálnějších divadelních projektů 20. století. V posledních letech zde každoročních 60 představení zhlédne až 35.000 diváků. Točna je v barokní zahradě, která je společně s Českým Krumlovem zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO bez této točny. Stát a UNESCO uzavřely mezinárodní smlouvu, která mimo jiné stanoví, že bez souhlasu UNESCO se v prostoru, který je v seznamu, nesmí dělat žádné podstatné změny. Točnu je proto třeba odstranit, řekl již dříve ministr kultury Pavel Dostál.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio