Svitavská radnice pomáhá vdově po zavražděném Romovi

Rasový motiv vraždy svitavského Roma je podle policie nezpochybnitelný. Skinheadovi Vlastimilu Pechancovi za jeho ozbrojený brutální čin, kdy na diskotéce ve Svitavách minulý týden ubodal Roma - Otu Absolona hrozí podle ředitele svitavské policie Miroslava Brandejse až výjimečný trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Pachatel je v současné době ve vyšetřovací vazbě. Pokud se týká trestu, který mu za tento čin hrozí, tak je to 12-15 let odnětí svobody anebo trest výjimečný."

Vdova a její dvě děti se dočkají pomoci od státu. Oto Absolon se o rodinu řádně staral. Družka trpící rakovinou byla na jeho péči zcela závislá. Podle tajemníka Městského úřadu ve Svitavách Lubomíra Dobeše jí radnice proto nabídne byt, aby byla blíž svým příbuzným. "Matka paní Žílové bydlí asi 1,5-2 kilometry daleko. My bychom se snažili tuhle vzdálenost zmenšit, aby si matka s dcerou při řešení těchto situací spojených s léčbou onemocnění paní Žílové mohly být blíže a mohly si být nápomocny."

Aktivisté uvažují o zorganizování pokojné demonstrace ve Svitavách, aby tak vládní představitele upozornili na brutalitu spáchaného činu a dočkali se opatření, která by zaručila bezpečnější život Romů v Česku. Podle předsedy sdružení Dženo Ivana Veselého se zatím neví, kdy zmíněná demonstrace proběhne. "Já si nemyslím, že Romové chystali nějakou pomstu." Pokojné protesty jsou ale plánovány už na sobotním festivalu Rómská píseň v Rožnově pod Radhoštěm.

Markéta Kaclová, Jan Mišurec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme