Farmářské léto dorazilo na Kolínsko. Láká na jablka a mošty

10. červenec 2013

Letošní prázdniny se ve středních Čechách nesou v duchu Farmářského léta. Přesně tak zní název akce, se kterou Český rozhlas Region vyrazil za svými věrnými posluchači. Kromě zábavy a setkání s našimi moderátory a redaktory, můžete po celé prázdniny především ochutnávat vybrané produkty středočeských farmářů. Včera jsme se zastavili ve Starém Kolíně.

Ti, kteří do Starého Kolína dorazili, nemuseli jen pouze poslouchat a sledovat dění kolem sebe. Lákadlem jsou hlavně ochutnávky. Farmářské léto totiž nabízí každý týden setkání s jiným středočeským farmářem spjatým právě s blízkým okolím daného regionu.

Na Kolínsku s námi jezdí farmáři ze Sadů Tuchoraz společnosti Bohemia Apple. Ti se specializují na pěstování jablek a také výrobu jablečných moštů. „Nejvíc lidem chutná čisté provedení – stoprocentní jablko. A pak také příchuť višně,“ říká farmář Tomáš Chilý.

Tento týden by mottem farmářského léto mohlo být heslo: Ochutnejte čerstvé ovoce a jablečné mošty. O ně se totiž každou půl hodinu dokonce soutěží.

Své jméno a příjmení vyplnila na anketní lístek také paní Jaroslava Pospíšilová z nedalekého Záboří nad Labem: „Jsme tady na kole, máme to kousek. Je to dobré, samé dobré nápady.“

S týmem Farmářského léta jezdí i Tereza Čistotová, která to má vlastně všechno tak říkajíc na povel: „Snažíme se návštěvníky nějakým způsobem bavit, děláme pro ně různé aktivity, soutěže a zpříjemnit jim to krásné letní počasí. Budeme pokračovat až do konce srpna, 31. srpna máme vyvrcholení u nás v Karlíně, kde se setká všech devět farmářů najednou.“

Redaktor Michal Trnka natáčí na místě reakci výherkyně

Ale nepředbíhejme. Konec prázdniny je daleko a Farmářské léto nekončí. Třeba dnes mezi 15. a 17. hodinou za námi můžete přijet nebo přijít znovu na Kolínsko, konkrétně do Červených Peček. Čekat vás budeme na tamním fotbalovém hřišti.

autor: Michal Trnka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.