Vodňany chtějí ve znaku kapra

1. červenec 2004

Horníka namísto kapra bude nadále mít ve znaku jihočeská rybářská bašta Vodňany na Strakonicku. Město nemělo dosud oficiálně uznaný znak a používalo vyobrazení pocházející z pečetidla ze 16. století s horníkem a orlicí. Nyní chce požádat sněmovní heraldickou komisi, aby mu znak povolila. Některým zastupitelům se ale nelíbí, že na návrhu není nic, co by připomínalo rybářskou tradici. Přesto nikdo jiný návrh nedodal, a tak horník nakonec zůstane.

Impulzem pro diskuzi nad městským znakem bylo zjištění, že ten současný neodpovídá heraldickým pravidlům. Podle místostarostky města Aleny Cepákové byly například ve znaku barvy, které nejsou v heraldice povoleny. Navíc znak nebyl městu oficiálně nikdy udělen. "Mohli bychom použít vydržovací právo, protože byl používán opravdu dlouho, ale raději se obrátíme na poslance," řekla ČTK. Radnice na začátku roku zadala heraldikům, aby vytvořili nový návrh, který by mohla zaslat Poslanecké sněmovně ke schválení. Odborníci znak nakreslili opět s horníkem. Někteří zastupitelé ale chtěli do znaku protlačit kapra, protože rybářská tradice města je delší než hornická. Nakonec ale nikdo z nich s jiným návrhem nepřišel, a tak zastupitelstvo v úterý schválilo verzi s horníkem.

Dosavadní znak z roku 1562 ukazuje na zlatém štítě horníka oděného v hnědém kabátci se zelenými rukávy a zelenou špičatou kuklou na hlavě. Právě hnědá na kabátě se podle Cepákové užívat nesmí. Horník drží před sebou červený štítek, který jej až po prsa zakrývá. Na štítku je stříbrný český dvouocasý lev s korunou na hlavě. Po obou stranách štítku jsou zkřížená hornická kladiva, stříbrná s hnědými topůrky. U paty štítku je po každé straně jeden stříbrný špičák a nad kladivy, po stranách horníkovy hlavy, podobně položené pravděpodobně dřevěné necičky na vynášení rudy ve zlaté barvě.

Spustit audio