Hasiči evakuovali padesát dětí z tábora u Žlutic

10. červenec 2013

Padesát dětí se ocitlo v ohrožení na dětském stanovém táboře u Žlutic na Karlovarsku kvůli náhlé větrné vichřici. Takové bylo zadání prověřovacího cvičení pro hasiče z Karlovarského kraje. Cvičení se podařilo utajit nejen před samotnými táborníky, ale i před zasahujícími hasiči. O prověřovacím cvičení nevědělo dopředu ani operační středisko a štáb Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, který celý průběh připraveného zásahu řídil.

Hasiči jako první úkol zajistili převezení potřebného vybavení pro základnu humanitární pomoci ze skladu v Karlových Varů do Žlutic. V tamní základní škole bylo potřeba připravit prostor pro přespání všech táborníků. Zároveň bylo potřeba zajistit prostředky pro převezení evakuovaných dětí a jejich vedoucích.

Další jednotky hasičů pak měly za úkol provést samotnou evakuaci. Do tábora přijela hasičská auta zcela nečekaně chvíli před půlnocí, kdy už všichni spali ve svých stanech. Táborníci si mohli zabalit jen to nejnutnější a po přepočítání a zkontrolování jmenných seznamů je hasiči po skupinách převezli k připravenému autobusu. V tělocvičně žlutické základní školy pak strávili zbytek noci. Ráno hasiči všechny evakuované děti odvezli zpět do tábora.

Mezitím co probíhala záchrana dětí z tábora, řešil štáb i další událostí spojené s fiktivní větrnou vichřicí. Ať už to byly popadané stromy, nehoda hasičského auta či sesunutí svahu. Úkolem celého cvičení bylo prověřit činnost celého systému při podobné událostí.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio