Sixto Rodriguez: Cold Fact

12. červenec 2013

Když se udělovaly filmové Oscary, pro řadu hudebních fanoušků to byl důvod k oslavě: v kategorii celovečerních dokumentů totiž zvítězil film Searching for Sugar Man, v českých kinech uvedený jako Pátrání po Sugar Manovi, který zachycuje těžko uvěřitelný příběh.

Písničkář Sixto Rodriguez, Dylanův vrstevník mexického původu, natočil před 40 lety dvě neúspěšná alba, pak záhadně zmizel, a nakonec se znovu vynořil jako superhvězda, aniž by o tom ale sám věděl. Z Rodriguezových nahrávek se totiž staly hity v Jižní Africe, kde rezonovaly s mentalitou místní mládeže a jejím odporem vůči establishmentu, který vyklíčil během dlouhých let útlaku v rasistickém režimu. Když se místní media pokusila Rodrigueze kontaktovat, přišla zpráva, že zpěvák spáchal sebevraždu, později se ale podařilo objevit Rodrigueze živého, v chudé části Detroitu, kde pracoval v demoliční četě. Když pak v Jižní Africe přistál, na letišti ho čekala limuzína a následovaly vyprodané koncerty.

K písním, které Rodrigueze v Jižní Africe nejvíce proslavily, patří Sugar Man, kterou tamní média dokonce zakázala. Jihoafrická cenzura používala drastické a účinné prostředky, její úředníci poškodili drážky inkriminované písně na tehdejších vinylových deskách příčnými rýhami, takže bylo nemožné je přehrát. Dalším Rodriguezovým hitem byla skladba Establishment Blues, která se stala protirasistickým protestsongem.

„Máme hudbu a hudební byznys – obojí je ale rozdílné. Já jsem odešel z hudební scény – ale ne z hudby,“ svěřil se 70letý Rodriguez během svého posledního turné novinářům v rozhovoru a prozradil, že po více než 40leté pauze chystá své třetí album.

Výběr z obsahu CD:

Sugar ManOnly Good for ConversationThis Is Not a Song, It's an Outburst: Or, The Establishment BluesCan't Get AwayCauseCrucify Your MindHate Street Dialogue

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Sixto Rodriguez

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.