Richard Thompson: Electric

15. červenec 2013

K velkým překvapením letošního roku patřilo album veteránského anglického kytaristy Richarda Thompsona, který byl současníkem Beatles a Rolling Stones, ale na rozdíl od nich se pohyboval na pomezí anglických tradičních balad a elektrického rocku. Renomé si získal v původní sestavě dnes už legendární skupiny Fairport Convention.

Byl to on, kdo jemným lidovým písním s často tragickými texty dodával říz svojí elektrickou kytarou. Stejný cíl sleduje i na svém novém dvojalbu, které má příznačný název, Electric – ale navzdory tomu Thompson občas vymění elektrickou kytaru za akustickou. Už řadu let žije v Kalifornii, a své album natáčel v americké hudební metropoli Nashvillu, jako producent na nahrávce spolupracoval Buddy Miller, známý například z alb Roberta Planta, bývalého zpěváka Led Zeppelin.

Kytarista Richard Thompson je doma v Anglii i ve Spojených státech legendou, ale u nás zatím nikdy nekoncertoval. Díky své hráčské technice i stylu se umístil v tabulce mezi nejlepšími 20 kytaristy všech dob v tabulce prestižního časopisu Rolling Stone, a z rukou britské královny získal Řád britského impéria, jehož nositeli jsou také Beatles.

Jedním z klenotů dvojalba Electric od anglického kytaristy Richard Thompsona je skladba Snowgoose, v překladu Husa sněžní, která žije v polárních oblastech na severu Kanady. V této jemné seversky laděné baladě se k Thompsonovi ve zpěvu připojí Američanka Alison Krauss, vysoce úspěšná zpěvačka a držitelka celkem 27 hudebních cen Grammy.

Výběr z obsahu CD:

Sally BThe RivalSo Ben Mi Ch'a Bon TempoStony GroundThe Snow GooseSalford SundayStuck On the Treadmill

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Richard Thompson

Spustit audio