Dolní oblast Vítkovice aneb vizionář a architekt objevili krásu ocelových trubek

6. červenec 2013
Po Česku

Prohlídky fungujících nebo bývalých továren? U nás, na rozdíl od zahraničí, stále ještě neobvyklá atrakce. O to lákavější může být návštěva památky Dolní oblast Vítkovice, tedy ostravských Hradčan. Pojďme se podívat přímo do nitra vysoké pece!

Toto „enkápéčko“, tedy národní kulturní památku, nenajdete na historickém náměstí ani na elegantním bulváru nebo na vysoké skále nad městem. Leží přímo uprostřed průmyslové čtvrti v ostravských Vítkovicích.

Auto zaparkujete na prostorném parkovišti pokrytém štěrkem a pak si koupíte lístky v multifunkční hale Gong, která vznikla přestavbou někdejšího plynojemu.

Čtěte také

Poté už míříte k bývalé vysoké peci. Stejně jako já se Zuzanou Mánkovou z marketingového oddělení sdružení Dolní oblast Vítkovice.

„Základy této pece byly položeny v roce 1911, proto se jí přezdívá Nejstarší dáma. Poslední odpich byl ke konci září 1998,“ popisuje mi průvodkyně.

O Dolních Vítkovicích mluví místní jako o ostravských Hradčanech

Jak se stala z bývalé továrny turistická atrakce?

„Teď se nacházíme na začátku prohlídkové trasy vysoké pece číslo jedna, stojíme pod takzvanými křídly, sochou Jaromíra Pleskota,“ ukazuje Zuzana Mánková. „Má evokovat křídla ptáka fénixe[ŠA1] , který pozvedává vysokou pec z popela,“ dodává.

Čtěte také

Dva muži, vizionář a architekt, tedy Jan Světlík, ředitel strojírenských Vítkovic, a právě Jaromír Pleskot, tu objevili krásu zakletou do ocelových trubek, nosníků a traverz. Před pár lety tu bylo několik možností. Mnoha lidem se jako nejpříhodnější jevila demolice starých provozů. Naštěstí k ní nedošlo. Naopak. Z vysoké pece je turistická atrakce.

„Přecházíme ke skipovému výtahu, který tady býval i za časů výroby. Dříve vozil vše potřebné k výrobě surového železa – koks, vápenec a železnou rudu. V určité výšce je pak vysypal do tlamy vysoké pece. Teď je nový a převáží naše návštěvníky,“ vypravuje Zuzana Mánková.

Ostravské Hradčany vznikly už za první republiky

Název skipový výtah je odvozený od skipu, tedy nádoby, ve které se suroviny přepravovaly. Nejvyšší vyhlídka z výtahu je bezmála ze 70 metrů nad zemí a naskýtá se z ní výhled, který je prý ještě hezčí než z ostravské radniční věže. Vidíme odtud Beskydy i Lysou horu.

Když zaparkujete na rozlehlém parkovišti, můžete si koupit vstupenky

Po schodech se vracíme k tlamě vysoké pece a pak sjedeme výtahem úplně dolů, kde nás čeká největší atrakce. „Jsme v tajuplném nitru vysoké pece. Nyní je nitro barevně nasvícené. Světlo evokuje teplotní zóny, které tu v minulosti byly,“ ukazuje Zuzana Mánková. „Zajímavostí je, že do nitra pece se nemůžete dostat nikde jinde na světě,“ zdůrazňuje.

A jak to je s označením Dolních Vítkovic coby ostravských Hradčan? To je mnohem starší, než si lidé obvykle myslí. Objevilo se už za první republiky, kdy tehdejší pošta vydala známku s motivem Pražského hradu a také známku s panoramatem Vítkovic. Nebyli by to Češi, aby z toho neudělali vtip. Tak vzniklo pojmenování ostravské Hradčany.

Čtěte také


Zobrazit Dolní oblast Vítkovice na větší mapě

Spustit audio