Útočníci, kteří napadli v květnu v Duchcově manželský pár, šli do vazby

12. červenec 2013

Tři z pětice útočníků, kteří v květnu napadli manželský pár v Duchcově na Teplicku, teď poslal Krajský soud v Ústí nad Labem do vazby. Až dosud byli stíháni na svobodě. Soud ale vyhověl stížnosti státního zástupce.

Státní zástupce nesouhlasil s tím, že je okresní soud v Teplicích nechal na svobodě pouze pod dohledem probační a mediační služby. Policie už včera po rozhodnutí soudu o vazbě tři z útočníků zadržela. Mezi nimi i nejmladšího z nich, kterému je teprve šestnáct. Ten zřejmě útok vyprovokoval.

Jak vysvětlil Daniel Vítek z teplické policie, obviněným hrozí v případě, že soud uzná jejich vinu, tři až deset let vězení. U mladistvého by byl případný trest zhruba poloviční. Všichni jsou obviněni z pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví.

Případ vyvolal v Duchcově etnické napětí. Na internet uniklo video, které ukázalo, jak brutální útok byl, a také to, že útočníci byli Romové. Následovaly dvě demonstrace. Při druhé z nich dorazili do Duchcova příznivci krajní pravice, nedaleko nich se sešli Romové a jejich zastánci včetně krajní levice. Došlo k potyčkám mezi policií a extrémisty a policie vzápětí obvinila tři lidi z výtržnictví a napadení úřední osoby. Účastníci akce poškodili jedenáct policejních aut a zranili stejný počet policistů.

autor: bach
Spustit audio