Plzeň 2015: Kultura pro všechny za půl miliardy

15. červenec 2013

Plzeň se v roce 2015 stane Evropským hlavním městem kultury. Během 12 měsíců proběhne na 600 akcí. Více než půlmiliardový rozpočet financují hlavně sami daňoví poplatníci, i přesto budou některé akce omezeny vstupným, proč? A stojí vůbec program za to?

„To vstupné není proto, abychom na tom vydělali, jsme nezisková organizace, ale je to proto, že kdyby takové akce byly zdarma, tak by to podle našeho názoru devalvovalo to umění,“ říká Jan Zachariáš z organizačního týmu Plzeň 2015 a dodává: „Velká část našich projektů bude zdarma.“

V Plzni v kulturním roce proběhne na 600 akcí, z nichž 30–60 hlavních má přilákat mnohatisícové publikum. Program roku je rozdělen do čtyř linií: Umění a technologie, Vztahy a city, Příběhy a prameny a Tranzit a menšiny, a podle Jana Zachariáše není žádná oblast kultury upřednostněna. „Zaměřujeme se skutečně na všechno. Ale opravdu. Není tam úplně hlavní nějaké médium nebo kulturní směr, který by byl důležitý a převažoval by. Bylo by to i zbytečné,“ vysvětluje.

02920484.jpeg

Do Plzně tak zamíří třeba filmový hudebník Ennio Morricone, francouzská zpěvačka ZAZ nebo desítky umělců nového cirkusu. Na podzim roku 2014 vyroste na hlavním plzeňském náměstí výtvarná manéž francouzského umělce Francoise Delaroziera, která má být propagací akcí následujících měsíců.

Právě prezentace je velkým problémem projektu, chyby vytýkají organizátorům z Bruselu i místní. Plzeň 2015, která se o přípravu kulturního roku stará, má také horké ředitelské křeslo. V něm se za tři roky vystřídali už čtyři šéfové a i současný ředitel je ve své pozici dočasně. „Hledáme někoho, kdo nám poskytne exekutivní zaštítění a zázemí vůči městským institucím, se kterými jednáme,“ uzavírá Jan Zachariáš. Správní rada organizace musí podobnou postavu sehnat do tří měsíců.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio