Pod klobouk loupežníka Rumcajse vás dovede 156 schodů

13. červenec 2013
Po Česku

Víte, kterou bránu je možné bez přehánění označit za bránu loupežníka Rumcajse? Je to Valdická brána, která je dominantou města Jičína. A co má s touto postavou společného? To se dozvíte z dalšího výletu Václava Žmolíka.

Kdo by neznal její charakteristickou jehlanovitou střechu, kterou se prý nechal inspirovat legendární výtvarník Radek Pilař, když kreslil klobouk loupežníka Rumcajse!

Zdejšího věžníka Jiřího Wildu jsem vyzvedl v nedaleké Rumcajsově ševcovně, historickém domečku s mnoha atrakcemi pro děti. Zajímaly mě však spíš informace veskrze „dospělácké“.

„Brána se začala stavět na začátku roku 1558. Výstavba trvala 10 let. Prý to bylo dlouho, protože se v minulosti údajně stavělo rychleji,“ vysvětluje Jiří Wilda. „Na klenbách vidíte datum 1568,“ ukazuje.

Čtěte také

Kromě data dokončení tam uvidíte i erb Trčků z Lípy, kteří bránu nechali vystavět. Mělo jít o jeden ze tří vstupů do města. Pouze nad touto branou však byla vztyčena věž. Proto se jí také říkalo Věžová. A měla velmi pohnutý osud.

Cestou nahoru musíte zdolat 156 schodů

„Třikrát řádně vyhořela a po posledním požáru přišla o střechu. Architekt a stavitel Josef Oppolzer dostal za úkol ji opravit. Právě on vztyčil známou jehlanovitou střechu, která je na bráně dodnes,“ vypravuje Jiří Wilda.

Přímo pod Valdickou bránou se rozkládá historické centrum. V dálce pak uvidíte také Prachovské skály

Pak už s věžníkem stoupáme vzhůru po nekonečných schodech – nejprve jsou točité, kamenné, pak dřevěné, vedoucí podél obvodových stěn. Postupně procházíme patrem, kde zdejší ochotníci každé léto hrávají s úspěchem divadlo. V dalším podlaží obdivuji velké dřevěné loutky známého sochaře a loutkáře Petra Kavana z nedaleké Malé Lhoty.

Čtěte také

Konečně přicházíme nahoru. „Po 156 schodech jsme se ocitli na ochozu Valdické brány, který je podle moderních přístrojů ve výšce 32 metrů. Nebo také 32 metrů a 80 centimetrů, měřeno provázkem učitele Vonáska v roce 1928,“ upřesňuje Jiří Wilda.

„Brána má 52 metrů 60 centimetrů, a to až po špičku nad znakem lva,“ dodává. Výhled skutečně stojí za to. U nohou nám leží město Jičín – přímo pod námi se rozkládá historické centrum, kolem něj čtvrti vesměs složené z půvabných vilek.

V roce 1302 byl Jičín povýšen na město

Pracovní náplň věžníků? Hašení požárů i hlídání města

O kousek dál vidím Prachovské skály nebo kopec, na kterém stával královský hrad Veliš, na druhé straně Valdice nebo Kozákov. V dálce se rýsují siluety Krkonoš a Ještěd. Však právě tady vždycky bydlívali věžníci, jejichž práce bývala docela zodpovědná.

„Dělali to, co dnes mají za úkol hasiči nebo městská policie. Hlídali město před požárem a samozřejmě i před blížícím se vojskem,“ zmiňuje Jiří Wilda.

Čtěte také

Takové úkoly už dnešní věžník nemá, ale přesto musí několikrát denně vyšlapat 156 schodů až na ochoz. Ať je to příště ve vaší společnosti. Nebudete litovat!


Valdštejnskou bránu najdete v centru Jičína

Spustit audio