Pozvánka na festival Colours of Ostrava

17. červenec 2013

Ve čtvrtek 18. července to v Dolních Vítkovicích ožije a úchvatné industriální prostory, bývalé hutě, doly a železárny, se stanou dějištěm našeho největšího letního festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé festivalu připravili pro návštěvníky bohatý program čítající přes 200 položek!

Vedle koncertů napříč žánry se mohou zúčastnit rozmanitých workshopů, shlédnout zajímavá divadelní představení, filmy, výstavy a čekají je i novinky. Např. před hlavní scénou se ostrá struska proměnila v nádherný zatravněný zelený koberec a přibyly dvě nové scény: první se jmenuje „Busking Stage“ a je určena všem odvážným a hudebně nadaným, kteří se chtějí na tomto festivalu zviditelnit. Stačí se jen přihlásit. Druhá scéna se jmenuje „Drive Stage“ s podtitulem „divno – rockabilly – cajun – punk – folk – country“ a ukáže, co nového se v těchto a příbuzných stylech děje.

A ještě něco: letos poprvé budou na Colours v převaze zahraniční muzikanti. Např. španělská zpěvačka Amparo Sánchez, dáma s podmanivým hlasem a slabostí pro hispánské rytmy.

O britském pop jazzovém zpěvákovi, skladateli a uznávaném moderátorovi Jamie Cullumovi v New York Times napsali: „Široko daleko není nikdo jako on. Talent takové velikosti přichází stejně zřídka jako únavná vedra v lednu.“ Jamie Cullum nedávno uvedl své šesté sólové album Momentum a uchvátil jím, stejně jako v předchozích opusech, lehkostí, vytříbenou elegancí a nadčasovostí. Před třemi lety festival Colours of Ostrava zahajoval, letos koncert Jamie Culluma dramaturgie načasovala, jako bonbónek, na závěr festivalu.

Jiným lákavým koncertem na Colours of Ostrava bude vystoupení Asafa Avidana z Izraele. Původně měl být filmovým animátorem, ale získala si ho jeho druhá láska, hudba. Asaf má jednu veledůležitou a nepřeslechnutelnou devízu – nádherně ochraptělý tenor, který mnozí srovnávají s hlasem Janis Joplin. Navíc skládá chytlavé písničky, které, jak sám říká, zpívá tak, až to bolí a láme srdce.

Mama Rosin, tak se jmenuje povedená tříčlenná partička pocházející z Ženevy a na Colours přiveze muziku říznutou louzianským cajunem, garážovým rock´n´rollem, punkem a country.

„Zpívám to, co nedokážu nakreslit a kreslím to, o čem nedokážu zpívat,“ říká o sobě písničkář a elitní americký představitel freak neboli „divno“ folku Devendra Banhart. Na Colours určitě uslyšíte jeho tvorbu, kterou uvedl na svém čerstvém, v pořadí osmém a nadšeně přijatém opusu Mala.

Yoann Lemoine z Lionu vstoupil do světa show businessu jako nápaditý tvůrce videoklipů pro Katy Perry, Taylora Swifta či Lanu Del Rey. Pak dostal chuť udělat něco sám za sebe. Vymyslel si pseudonym Woodkid, představil se v singlu „Iron“ a hned jím zaujal. Druhý singl a videoklip „Run Boy Run“ byl dokonce nominován na Grammy. A letos na jaře mu vyšel sólový debut The Golden Age, které Woodkid věnuje příběhům o mladém rytíři, který jde do boje, pozná lásku a nakonec i smrt. Woodkid je dalším neodolatelným lákadlem letošního festivalu Colours of Ostrava.

Výběr z obsahů CD: CD Amparo Sánchez: Alma de cantaoraAlma Reggae Versiooni: Amparo Sánchez

CD Jamie Cullum: MomentumGet a Hold of Yourselfi. a a. : Jamie Cullum

CD Asaf Avidan: Different PulsesDifferent Pulsesa. a i: Asaf Avidan

CD Mama Rosin: Bye Bye BayouMariloua. a i: Mama Rosin

CD: Colours – promo samplerFür Hildegard Von Bingen (Devendra Banhart)i: Devendra Banhart

CD Woodkid: The Golden AgeBoat Song (Woodkid a Mitchell Yoshida)i: Woodkid

Spustit audio