Michal Hašek: Nechme Jana Fischera, ať se vyjádří

Poslanecká sněmovna se dnes nerozpustila, a tak poslance čeká hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Dnes se ministr financí Jan Fischer vyjádřil k rychlému splacení dluhů, které mu zůstaly po prezidentské kampani. Jak na to reaguje místopředseda ČSSD Michal Hašek? A co si myslí o jednání prezidenta Miloše Zemana? I to jste mohli slyšet ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu po 17. hodině, které moderoval Martin Veselovský.

„Myslím, že Jan Fischer bude muset tyto věci jasně a transparentně předložit veřejnosti,“ tvrdí Michal Hašek s tím, že neslyšel vyjádření Jana Fischera a zatím ani neviděl důkazy, které měl ministr financí zveřejnit.

„Musím se seznámit s kontextem pana Fischera, včetně vkládání hotovosti na transparentní účet. Zní to jako podivná historka,“ vysvětluje. Pokud však podle Michala Haška existuje podezření, podezřelý by měl mít šanci na vysvětlení. „Nechme Jana Fischera, ať se vyjádří. A pak suďme, jestli to je v pořádku, nebo není,“ míní.

Pro sociální demokracii prý stále zůstávají prioritou předčasné volby, i když šance na ně se snížila. „Byl jsem optimistou do jmenování vlády Jiřího Rusnoka,“ tvrdí o šancích na rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb.

Moderátor Martin Veselovský se Michala Haška ptal také na jednání prezidenta Miloše Zemana. Nesnaží se prezident přetáhnout část moci na svou stranu, a to na úkor Poslanecké sněmovny? I to si můžete kdykoliv poslechnout.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Haškem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.