Ale Möller Band: Argai

19. červenec 2013

Průkopníkem propojování skandinávských hudebních žánrů se světem je Ale Möller, švédský hráč na strunné nástroje a akordeon. Kuriózní je, že začínal nikoli u švédské, ale u řecké hudby, a své kořeny objevil, až když vycestoval do Řecka, kde se ho místní hráči vyptávali, jakáže hudba se hraje v jeho vlasti.

„A já jim nedokázal odpovědět, švédskou hudbu jsem neznal,“ vzpomíná Möller. „Tak jsem se začal rozhlížet kolem, ze svého domovského města Malmö jsem se přestěhoval do kraje Dalarna ve středním Švédsku, kde žije spousta tradičních muzikantů, a od nich jsem se učil.“ Möller se tedy vrhl do studia tradiční švédské hudby, ale řeckých vlivů se tak úplně nezbavil, v čele jeho současné skupiny stojí totiž řecká zpěvačka, Maria Stellas. Své poslední album nazval Argai, což je jméno z jazyka Fulani, jímž se mluví v Senegalu. Z této země totiž pochází další zpěvák Mollerovy skupiny – Mamadou Sene.

Ale Möller hraje na mandolu, flétny, akordeon a komponuje. Ve světě se proslavil především alby, která natočil se zpěvačkou komorních, emocionálně vypjatých balad Lenou Willemark pro elitní jazzovou značku ECM.

Velký přelom ve dráze Ale Möllera nastal, když se Stockholm stal před patnácti lety Kulturní metropolí Evropy. Organizátoři za ním přišli s nabídkou: „Tohle bude pro Stockholm důležitý rok, máte nějaký projekt? A vůbec nám nevadí, jestli to bude stát hodně peněz.“ Mollerovi pak poskytli královský rozpočet a on jim sestavil velkou kapelu s muzikanty z celého světa. Jeho nynější kapela na tuto myšlenku volně navazuje, což potvrzuje titulní skladba, Argai, původně melodie ze Senegalu.

Výběr z obsahu CD:

Samicos/Pers Erik-PolskaAfebaleOrkistikaDrakenArgaiAnathema suite: a) Anathema b) Arndaka c) MetsäkukkiaMasamba

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Ale Möller

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.