Kološvárské zelí

Suroviny: 70 dkg kysaného zelí, 1 lžička soli, 1 lžička mleté červené papriky, 2 lžíce tuku, 1 lžička mletého pepře, 35 dkg mletého masa, hrnek rýže, trochu strouhanky, l lžičku mletého kmínu, 1 kelímek kysané smetany, 2 cibule a 1 plechovku sterilovaných kukuřiček.

Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme a vmícháme do mletého masa, přidáme pepř, sůl, mletý kmín. Na pánvi rozehřejeme 1 lžičku oleje, vsypeme rýži a opražíme jí, podlijeme ji vodou, osolíme a podusíme do měkka. Potom ji scedíme a necháme vychladnout. Na druhé pánvi si rozehřejeme druhou lžíci oleje a orestujeme druhou cibuli, přidáme zelí, zaprášíme mletou paprikou a krátce osmahneme.
Předehřejeme si troubu na 200°C. Vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Uvařenou rýži smícháme s masem. Na dno misky dáme polovinu restovaného zelí, na něj pak maso s rýží, poklademe kukuřičkami a poslední vrstvou zelí. Pak zalijeme smetanou, kterou smícháme s trochou papriky a solí. Pečeme 45 minut, nejdříve zakryté a nakonec odkryté. A ještě jeden tip – místo kukuřiček můžete použít kolečka klobásy.

autor: Petr Novotný