Hejtman Novotný řešil urychlení rekonstrukce Horního nádraží

19. červenec 2013

Na dezolátní stav Horního nádraží Karlovy Vary poukazují dlouhodobě nejen obyvatelé města, ale i turisté a lázeňští hosté. Vyřešit situaci by mohl převod nádraží z majetku Českých drah (ČD) na státní organizaci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která disponuje potřebnými financemi na obnovu chátrajících nádraží.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný se proto obrátil na dnes už bývalého ministra dopravy Zbyňka Stanjuru, aby jej informoval, zda se záměr převodu nádraží dále vyvíjí. Zároveň ministra požádal o primární a urychlenou rekonstrukci Horního nádraží Karlovy Vary.

Z odpovědi exministra dopravy vyplynulo, že se převod nádraží z majetku ČD do majetku SŽDC i nadále připravuje. „Velmi pozitivní zprávou je také to, že příprava rekonstrukce 1. a 2. nástupiště železniční stanice Horní nádraží Karlovy Vary je před dokončením, celkové náklady by měly dosáhnout 640 milionů korun s evropskou dotací. Nutné je však zároveň řešit stav výpravní budovy a přemístění „historického“ přístřešku nad 1. nástupištěm. Předpokládá se, že České dráhy a Správa železniční dopravní cesty vyřeší převod budovy ještě letos. Rekonstrukce nástupiště včetně výpravní budovy by pak mohla začít počátkem roku 2014,“ uvedl hejtman Josef Novotný.

V těchto dnech se dokončuje pro rekonstrukci 1. a 2. nástupiště Horního nádraží dokumentace pro územní řízení. Na rekonstrukci výpravní budovy má společnost České dráhy vydáno pravomocné stavební povolení.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio