Seriál o vývoji a využití laserů

15. červenec 2013

Půlstoletí bouřlivého vývoje laserů u nás i ve světě.

Od chvíle, kdy v polovině května 1960 předvedl americký vědec Theodore Maiman první funkční laser, uplynulo jen něco málo přes půl století a v České republice, přesněji v bývalém Československu, lasery pracují přesně 50 let. Lasery však za tu dobu prošly bouřlivým vývojem, rozvinuly se do bezpočtu typů - od těch, které známe třeba v běžných ukazovátkách, přes ty, které dovedou provádět chirurgické operace včetně očních, umožňují přehrávat CD či DVD disky, ale i svářet karosérie automobilů, až po ty, které dokážou vtvářet a studovat hmotu ve stavu plazmatu.

Česká republika nestála stranou rozvoje laserové technologie a do budoucna se na něm bude podílet ještě výrazněji, protože v Dolních Břežanech u Prahy vzniká Evropské centrum pro laserový výzkum ELI s nejvýkonnějším laserem na světě, kde budou probíhat bádání ve fyzice plazmatu a vysokých hustot energie až po oblasti nazývané "exotická fyzika".

1. díl: Historie laserů
Historie laserů se začala psát mnohem dříve, než první spatřil světlo světa. Sahá až k Albertu Einstienovi a jeho myšlence tzv. stimulované neboli nucené emise záření, která tvoří podstatu toho, čemu dnes říkáme "laser". V prvním dílu se dozvíme, jaká vedla cesta od Einsteinovy teorie k jejímu praktickému využití a k vytvoření prvního funkčního laseru, proč byla tak dlouhá a technicky složitá.

2. díl: Lasery v Československu
V druhém díle seriálu o vývoji a využití laserů si povíme, že už brzy po spuštění prvního funkčního laseru se tato technika objevila i v tehdejším Československu - letos je tomu právě 50 let - a začala sloužit nejen vědcům, ale třeba i lékařům. Výzkum nabral vysoké tempo a jeho výsledkem byla široká škála typů laserů s nejrůznějším využitím.

3. díl: Lasery v praxi
Laserová technika se začala prudce rozvíjet brzy poté, co pronikla nejen do laboratoří vědců, ale i do široké praxe. 3. díl seriálu o vývoji a využití laserů ukazuje, jak prudce si razila cestu do nejrůznějších oblastí života - od vědy přes průmysl a vojenství až do každodenního běžného života nás všech, od lékařství přes přesná měření vzdáleností, sváření a řezání, až po holografii či navádění střel.

4. díl: Laserová fyzika
Laserová fyzika, která se začala rozvíjet v bývalém Československu už brzy po vzniku laseru, se zdárně rozvíjí i v samostatné České republice. Čtvrtý díl seriálu o vývoji laserů a jejich využití představí Badatelské centrum PALS, jehož základním experimentální zařízením se stal výkonový pulzní laserový systém Asterix IV, ale podívá se i na tzv. vláknové lasery, které zkoumají v Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd.

5. díl: ELI Beamlines a budoucnost laserů v ČR
V posledním dílu seriálu Jany Olivové o vývoji a využití laserů se podíváme do budoucnosti, protože v naší republice vzniká mezinárodní centrum s nejmodernějšími laserovými systémy, díky kterým se výzkum v této oblasti dostane na skutečně světovou úroveň. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyrůstá špičkové mezinárodní vědecké centrum pro laserový výzkum ELI Beamlines.

autor: Jana Olivová
Spustit audio