Plochá dráha – do zatáčky se jezdí v osmdesátikilometrové rychlosti a bez brzd!

19. červenec 2013

Milovníci motoristického sportu, a ploché dráhy obzvlášť, se nemůžou dočkat tohoto víkendu. To se na stadion na pražské Markétě sjedou ti nejlepší, aby poměřili síly v Mistrovství světa v závodě družstev. Pořadatelé říkají, že s ohledem na předprodej se zdá, že stadion bude po dlouhých letech vyprodaný. Což by mohlo pomoci zvednout zájem o tento sport. Ten totiž léta spíš skomírá.

Malý zájem diváků o plochou dráhu si Pavel Ondrašík, jeden z pořadatelů Pragues Speedway Word Cup vysvětluje uspěchanou dobou. „Nenajdou si čas ani o víkendu – každý se za něčím honí, doba je hektická. Je škoda, že si člověk nedokáže jednou v měsíci udělat čas a jít se trochu sportovně nebo kulturně vyžít,“ říká Pavel Ondrašík.

Čtěte také

S diváckým zájmem souvisí i zájem dětí. V milionové Praze na Markétě trénují jen tři kluci pod 14 let. „Člověk k tomu musí přičichnout – přijde na závody jednou, podruhé, říká si, že by to chtěl zkusit, začne přemlouvat rodiče, rodiče samozřejmě ze začátku moc nadšení nejsou. Ale dáváme takto šanci mladým. Nezlobíme se, když nám po měsíci nebo dvou řeknou, že končí, že na to nemají. Snažíme se závodníkům začátky hodně ulehčit, aby si to opravdu pouze vyzkoušeli a nic je to nestálo – aby do toho rodiče nemuseli nic investovat. Buď je to chytne, a začnou to dělat anebo skončí,“ vysvětluje Pavel Ondrašík.

Jedním z těch, kteří krušné začátky přestáli, je Zdeněk Holub – také on při prvních jízdách, ve kterých se učíte jezdit ve smyku, pořád padal, popisuje to ve své dílně v areálu stadionu na Markétě. „Tyto pády ze začátku nebezpečné určitě nejsou – odřené lokty, modřiny, ale ne nic výrazného. Jsou to zajímavé závody, je to kontaktní sport. Do zatáčky se jezdí asi v osmdesátikilometrové rychlosti a bez brzd. To mi přijde docela zajímavé – je to adrenalin.“

Čtěte také

Bohužel se tomuto sportu nevyhýbají tragédie. „Radši to moc neřeším a moc řešit to ani nechci. Hlavně se nad tím nesmí moc přemýšlet – když se nad tím přemýšlí, je to špatné. Maminka při závodech radši zůstává doma, ale táta mi pomáhá,“ říká jeden z nejvýraznějších talentů české ploché dráhy Zdeněk Holub. Mezi svůj největší úspěch řadí aktuální třetí umístění na Mistrovství Evropy juniorských družstev.

autor: pek
Spustit audio