Přistání amerických astronautů na Měsíci - 1969

21. červenec 2013

Ukázka samozřejmě není záběr z 21. července. Ale jak by se toto datum s letopočtem 1969 mohlo proslavit, kdyby nebylo úspěšného startu Saturnu 5 s Apollem 11. Náš rozhlas o něm vysílal ve středu 16. července 69 od 14:20 do 15 hodin.

Bylo to však jen krátké předznamenání reportážního maratónu, kterého se účastnili odborníci Rudolf Pešek, Petr Lála a Jiří Mrázek a reportéři Ivo Budil a Jan Petránek. Přímá reportáž z přistání lunárního modulu byla vysílána v neděli 20. července od 20 hodin a 47 minut na stanici Praha.

Ivo Budil předestřel plán, avšak situace „nominální“ nezůstala. Armstrong a Aldrin v lunárním modulu odmítli odpočinek před výstupem na povrch Měsíce, a tak se z vysílacích protokolů dozvídáme, že 20.7.69 ve 23:58 byli posluchači informováni – doslova cituji rukopisnou poznámku - o vstupu prvních pozemšťanů na Měsíc a další živá reportáž pak pokračovala od půlnoci až do bílého rána.

Kdo tenkrát nešel spát, ten si snad vzpomene, že v brzkých ranních hodinách našeho času – a tedy už 21. července 69 – se mluvilo o aspektu, který se později stal jedním z pilířů konspirační teorie o tom, že Američané na Měsíci ve skutečnosti nebyli: sledujme okamžik, kdy se na Měsíci objevuje vlajka USA a jak prosté je vysvětlení dojmu, že vlaje.

Spustit audio