Návykovou látku policisté za první polovinu roku odhalili u zhruba stovky řidičů na Mostecku

22. červenec 2013

Policisté hlavně v létě při dopravních kontrolách podrobují řidiče speciálnímu testu na drogy. Za prvních půl roku řídila pod vlivem drog na Mostecku zhruba stovka řidičů. Mezi zjištěnými návykovými látkami dominovala marihuana.

Při testu na drogy policista plastovou tyčinkou o velikosti digitálního teploměru odebere z úst řidiče vzorek slin.

Martin z Mostu prodělal test na drogy za volantem poprvé. „Takové zvláštní, vůbec jsem to nečekal, že se něco takového provádí. Já vím, že se to dělá, ale ne při běžné kontrole,“ popsal Martin svoje pocity.

Speciální tyčinka umí odhalit užití téměř jakéhokoliv druhu drogy. „Umí sejmout z potu anebo ze slin vzorek, ten tester umí rozpoznat amfetamin, metamfetamin, kokain i marihuanu,“ vysvětluje komisař dopravní policie v Mostě Lukáš Polan.

Test se vyhodnotí na místě, doba indikace je asi 10 minut. „Následuje odběr krve a lékařské vyšetření. Co se týče té hrozby, tak sankce za to je peněžitá, je za to i zákaz činnosti a trest odnětí svobody do jednoho roku,“ dodává Polan.

Policisté se v letních měsících při dopravních kontrolách soustředí hlavně na dodržování předepsané rychlosti, pití alkoholu před jízdou a právě na test užití návykových látek. Například marihuana je v testu znatelná i několik týdnů po vykouření jedné cigarety.

V první polovině letošního roku policisté na Mostecku odhalili zhruba stovku řidičů, kteří před jízdou užili nějakou návykovou látku.

autoři: Jan Beneš , ber
Spustit audio