Červencové teploty klesají v noci na Šumavě pod bod mrazu

23. červenec 2013

Na Šumavě mrzne. V červenci již dvanáctý den. Což je nejvyšší počet dní za posledních 15 let. Zatímco přes den se teploty na Šumavě šplhají přes třicet stupňů, v noci na území Národního parku Šumava klesnou pod bod mrazu.

V úterý ve čtyři hodiny ráno naměřil spolupracovník Správy NP a CHKO Šumava Antonín Vojvodík mínus 0,6 stupně Celsia. V pondělí to byly více než tři stupně pod nulou. V obou případech klesla teplota k těmto hodnotám na meteorologické stanici Perla u Kvildy, což je jedno z nejstudenějších míst ze Šumavy. Mrazivá rána lze podle Vojvodíka čekat i po zbytek července.

„Nízké teploty jsou jen záležitostí nocí, přes den je na Šumavě podobně, jako všude v republice,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava. Dosavadních 12 mrazivých nocí není na Šumavě maximum. Nejvíce nocí, kdy teplota na Šumavě klesla pod bod mrazu, bylo v roce 1990. Kdy meteorologové takto nízké teploty naměřili osmnáctkrát.

Vůbec nejnižší červencová teplota za posledních 35 let byla na Šumavě naměřená v roce 1996, kdy teplota na meteorologické stanici Perla klesla na mínus 7,6 stupňů Celsia.

autoři: Pavel Pechoušek , Jana Matznerová
Spustit audio