Richard Seemann: V mnichovském procesu s neonacisty došlo ke zlomu

23. červenec 2013

Dvacátý čtvrtý a dvacátý pátý den procesu s neonacistickou vražednou podzemní organizací NSU zaznamenal koncem týdne zlom. Pro obviněnou vůdkyni 37letou Beate Zschäpeovou, byly černými dny, protože přinesly důkazy, že je spolu odpovědná z paličství, organizování vražd, atentátů a přepadání bank.

Vše vyvrcholilo odpoledne 4.listopadu před dvěma lety, kdy Zchäpeová opustila dům v cvikovské Jarní ulici. Bezprostředně poté se ozvala mohutná exploze, která vyrvala venkovskou stěnu prvního patra. Současně vznikl požár a Zschäpeová se dala na útěk zanechávaje osudu byt, kde žila v rodinném životě se spolupachatelem Uwe Mundlosem a Uwer Bönhardtem, kteří předtím spáchali v Eisenachu v přívěsu sebevraždu. Pak rozeslala z Lipska desítku dopisů s videem novinám, moslímským sdružením a politickým stranám kde představila existenci „Nacionálně socialistického podzemí“ NSU.

Čtyři dny poté se přihlásila v Jeně na policii a do zahájení procesu rok byla umístěna v samovazbě moderní kolínské věznice Ossendorf. Zde měla možnost v klidu se připravovat na proces, v perfektní cele vybavené sociálním zařízením a televizí. Podle příslušníků justiční stráže věnovala se převážně četbě a chovala se sebevědomě protože si uvědomuje, že nebude jednoduché ji usvědčit z přímé účasti na vraždách a teroristických činech. Zatím je prokázána její snaha zahladit stopy destrukcí bytu a členstvím v teroristické organizaci. Přes masivní destrukci a vzniklý požár policie zde našla mnoho důkazů.

Ty zdokumentovala a nyní promítla v justičním sále vrchního zemského soudu v Mnichově. Poprvé tak veřejnosti a zástupcům medií bylo umožněno nahlédnout do života teroristické nacistické buňky. Ukázala bizární kombinace banálních, ale i vysoce explozivních důkazů osvětlující jejich smýšlení. Od místnosti perfektně zařízené pro kocoura Lilliho, až po otevřený trezor plný zbraní včetně pistole a pout zavražděné policistky Michéle Kieseweterové, svazky uloupených bankovek a dokumentaci vražedných akcí skupiny. Samotná destrukce domu, kterou zavinila Zchäpeová, si vyžádala životy zde žijících tří nevinných osob a jen za tento čin může obdržet 5letý žalář.

Zatím však Zschäpeové nebyla prokázána přímá účast na deseti vraždách převážně cizinců, 4 přepadení bank a dvěma bombovým atentátům, které si vyžádaly desítky zraněných osob. Mnichovský proces má však plánováno zatím na projednávání případu s NSU sto zasedání a tudíž dostatek času najít odpověď i na tuto kardinální otázku.

Spustit audio