CIA podporuje studii o možnostech odvrácení globálního oteplování

25. červenec 2013

Americká Národní akademie věd (National Academy of Sciences, NAS) vytvořila projekt, jehož cílem je v rámci studie prozkoumat geoinženýrské možnosti, kterými lze potenciálně čelit globálnímu oteplování. Tento projekt dále finančně podporují agentura NASA, Národní úřad pro oceány a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) a také americká zpravodajská služba CIA.

Geoinženýrství je definováno jako vývoj a využití metod, kterými může člověk změnit způsob fungování nějakého systému na Zemi, například podnebí nebo počasí. Studie americké Národní akademie věd však není zaměřena na konkrétní realizaci nějaké geoinženýrské technologie proti globálnímu oteplování, pouze zkoumá celé spektrum možností, které v tomto směru připadají v úvahu.

Mezi takové možnosti patří například vysílání velkého množství hmotných částic vysoko do atmosféry. Tyto částice pak budou odrážet jisté procento slunečního záření zpět do kosmu, což povede k ustavení tepelné rovnováhy při nižší teplotě u povrchu Země. Další možností je vytvoření strojů či mechanismů, které by odebíraly z atmosféry ve velkém oxid uhličitý a v nějaké neškodné formě by ho ukládaly či vázaly. Studie má stát přes 600 tisíc dolarů a být hotova do dvou let.

Podrobněji řečeno, studie má prozkoumat různé důsledky, spojené jak s globálním oteplováním, tak i s variantami boje proti němu, včetně nežádoucích vedlejších efektů. Má také zkoumat případné bezpečnostní dopady různých strategií, a to je právě zřejmě důvodem motivace CIA se v této oblasti orientovat. Různé klimatické či geografické změny mohou mít také výrazné geopolitické, mocenské či dokonce válečné důsledky. Snaha CIA se angažovat v analýze důsledků globálního oteplování je pochopitelná i z toho důvodu, že donedávna měla CIA vlastní interní pracovní skupinu, celé středisko pro studium důsledků globálního oteplování, to však bylo administrativně zrušeno. Centrální úloha americké Národní akademie věd by však mohla umožnit, aby výsledky studie byly veřejné.

Zdroj: Phys.Org

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio