Pavel Zeman: Zrušení stíhání exposlanců ODS? Nezbylo mi nic jiného

Nejvyšší státní zástupce zrušil stíhání Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy. Jak se píše v oficiálním zdůvodnění tohoto rozhodnutí, Pavlu Zemanovi nezbylo nic jiného po tom, co zmíněné exposlance postavil mimo trestní řízení Nejvyšší soud. „Jsem vázán usnesením Nejvyššího soudu,“ vysvětluje v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou právě nejvyšší státní zástupce.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu prý respektuje – nicméně neubrání se dodatku: „Rozhodnutí pro mě bylo překvapivé – a to by se dít nemělo. Rozhodnutí Nejvyššího soudu by překvapivá být neměla, měla by totiž vycházet z právní praxe a teorie.“

Čtěte také

To, jak Nejvyšší soud chápe projev na půdě poslanecké sněmovny, je podle něj značně velkorysé. „Postrádám zdůvodnění, co se vlastně rozumí projevem na půdě poslanecké sněmovny,“ neskrývá Pavel Zeman.

Poslanecká imunita podle něj nemá vést k beztrestnosti určitých osob – ale k ochraně parlamentu. Jaká je však současná praxe? A je podle něj nyní parlament „zónou volného zločinu“, jak se domnívá jeden z našich posluchačů?

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Zemanem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio