Jak horlí proti homosexuálním sňatkům patriarcha Kirill?

27. červenec 2013

Patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill se minulou neděli ostře vyslovil proti sňatkům homosexuálních párů v Rusku. Stalo se tak na slavnostní bohoslužbě v den ikony Kazaňské matky boží.

Podle moskevského dopisovatele amerického listu New York Times tento patriarchův útok souvisí se snahou Ruské pravoslavné církve a státní moci, tedy dvou institucí, které spolu v Rusku už léta úzce spolupracují, odvrátit pozornost občanů od daleko větších celospolečenských problémů. Ve svém kázání v Kazaňském chrámu na Rudém náměstí mimo jiné řekl, že "jde o velmi nebezpečný apokalyptický symptom" a varovně k tomu dodal: „Poslední dobou narážíme na obrovská pokušení, kdy se v řadě zemí svobodná volba hříchu potvrzuje a ochraňuje zákonem. Lidé, kteří bojují s takovýmito názory, naoktrojovanými menšinou, jsou pronásledováni.“

Zajímavé jistě je, že tato patriarchova slova zazněla pouhé tři týdny poté, co Vladimir Putin podepsal živě sledované zákony o ochraně náboženského cítění věřících a o tom, jak chránit děti před homosexuální propagandou. Za podobnou propagandu dnes viník může dostat pokutu až do výše jednoho milionu rublů. Paragraf o ochraně náboženského cítění věřících zase počítá s trestem odnětí svobody až na tři troky.

Známý ruský liberální politolog Leonid Radzichovskij s patriarchou nesouhlasil a v rozhovoru pro rádio Kommersant FM mu připomněl, že "apokalypsa v rozsahu, omezeném na jednu zemi, je nemyslitelná, protože lidstvo je tu přece jen jedno. Z faktického hlediska vyřkl Kirill jednoduše nesmysl". Táž stanice v této souvislosti připomněla, že hlava ruských pravoslavných není jediný náboženský vůdce, který přišel s podobnou iniciativou. V podstatě totéž udělal už loni papež Benedikt XVI., když prohlásil, že podobné sňatky lidstvo ohrožují stejně jako potraty a eutanazie.

Ruský patriarcha Kirill při setkání s čínskými novináři

Známý zpravodajský portál newsru k tomu podotýká, že naopak evangelické církve v Německu, Dánsku a na Islandu jsou vůči homosexuálním sňatkům velmi vstřícné. K tomu snad už jen dodejme, že mezi protestantismem a pravoslavím je zkrátka značný rozdíl a že v Rusku podobné patriarchovy výroky většinou dopadají na úrodnou půdu.

autor: ldo
Spustit audio