Horkem trpí i hospodářská zvířata. Pomoci mohou ventilátory a sprchy

29. červenec 2013

Horké počasí dokáže pořádně potrápit také hospodářská zvířata. V kravínech na Vysočině jsou teď proto samozřejmostí otevřená vrata i okna. Doslova komfort pak mají v parných dnech dojnice v zemědělském družstvu v Havlíčkově Borové. K dispozici totiž mají i sprchy.

„Teď jsme právě ve chlévě, kde se při teplotě jednadvaceti stupňů spouští ventilátory a při čtyřiadvaceti mlžení,“ vysvětluje při vstupu do osvěžujícího prostoru zootechnička Zdena Antlová.

„Je to automaticky nastavené na teplotu. Zvířata se na to tváří dobře, při vysokých teplotách si stoupají pod spršky i při krmení, u napáječek k ventilátorům, tam, kde je chladněji,“ dodává.

Na červenostrakatých dojnicích je vidět, že jsou spokojené a ukazují to i čísla. Pohoda zvířat je vidět i na dojivosti. „Když nebylo zavedené mlžení a ventilátory, dojily průměrně o tři litry denně méně,“ tvrdí Antlová.

V dalších budovách stojí odděleně zasušené krávy, jalovice a je tu i porodna. Tam sice zvířata sprchy nemají, drží se tam ale celkem příjemný chládek. Největšího vylepšení se však od loňska dostalo telatům.

Z venkovních budek, kam pražilo slunce, se přestěhovala do nového teletníku, kde pracuje ošetřovatelka Jana Kiricman:

„Určitě se to změnilo k lepšímu, telata jsou spokojenější a my taky. Ukazují to i výsledky, úhyny se o něco zlepšily,“ podotýká a s jejími slovy souhlasí i Zdena Antlová.

„Když jste přišla do boudy a to tele bylo přehřáté, tak jste nevěděla, co máte dělat, jak mu pomoci… Tohle je pohoda,“ uzavírá.

Spustit audio