V libereckém Vesci v neděli večer skončila Benátská noc. I přes vedro se lidé skvěle bavili

29. červenec 2013

Taková vedra Benátská noc nepamatuje, konstatovali návštěvníci, kteří jezdí na tento oblíbený festival každý rok. Z Malé Skály se loni přestěhoval do libereckého Vesce - loni tam přišlo na 24 tisíc lidí - letos kolem 15 tisíc.

Někteří lidé tvrdí, že jich bylo méně kvůli vedrům, jiní zase postrádali hvězdná jména jako Bryan Adams nebo skupina Kabát, kteří na Benátské noci koncertovali loni. V každém případě se lidé ve Vesci dobře bavili.

Ti co tam byli kvůli práci, se ale nezastavili – jako například záchranář Karel Studený, který s ostatními zdravotníky ošetřil desítky lidí. „Ukopnuté palce, odřeniny, řezné rány, klíšťata, úpaly... Bylo tam i dost účastníků, kteří to přehnali s alkoholem,“ dodává zdravotník.

Někteří lidé totiž neměli rozum a závodili o co největší množství alkoholu v dechu, který si nechali za 39 korun změřit, konstatuje Tomáš Vach: „V průběhu festivalu se nechávají změřit jen tak z legrace, ať už jsou to dva pánové nebo dokonce slečny.“

V tabulce vedl mladík, kterému přístrojem naměřili 3,3 promile alkoholu a měl co dělat, aby se udržel na nohou. Skončil jako mnozí na lůžku zdravotníků, aby vystřízlivěl. Odpustit si musel třeba ochlazovací koupel v bazénu.

„Opilé lidi tam nepouští do toho bazénu,“ hlásí Olga, která kontroluje, aby se do bazénu nenaskládalo víc než 40 lidí. Kdo se do něj nevešel, mohl se jít osvěžit do rybníka, konstatuje ředitel veseckého areálu Jan Svatoš. „Čtyři sta metrů od areálu je vesecký rybník, je obsypán a vypadá to tam jako na Čechy oblíbené Makarské Riviéře.“

Jim Glennie, basista britské popové skupiny James, jedné z hvězd festivalu, ale už zažil větší horka: „Bylo to v Řecku, kde bylo opravdu velké vedro. Obdivuji návštěvníky tady v Liberci, že jsou ochotni to vydržet, když nejsou na tropy zvyklí.“

Zakladatel finské skupiny Nightwish Tuomas Holopainen oceňoval dobrou klimatizaci v šatnách. „Já mám skandinávskou krev, která mi koluje v žilách a věřím, že večer, až budeme hrát, půjdou trochu teploty níž, “ dodává klávesista symphonic-metalové skupiny, která je v Česku čím dál oblíbenější. Hvězda 21.ročníku hudebního festivalu představila starší hity i písně z posledního alba Imaginaerum.

„Hrajou dobře. Oni měli zpěvačku, ta přece byla úplně úžasná, teď je to pořád dobrý,“ konstatují spokojeně mladí fanoušci z Plzně. Pavlovi Žurovi se zase nejvíc líbila Marta Kubišová - při její Motlitbě mu i ve vedru mrazilo v zádech: „Musím říct - klobouk dolů, co ve svém věku zvládla a jakou vytvořila atmosféru.“ Vozíčkářce Verče se zase líbil David Deyl. Ocenila, že měla spolu s ostatními vozíčkáři k dispozici speciální plošinu. „Dobře jsem viděla. A tančila jste trošku? Jo, jo, jo.“

Po celou dobu Benátské noci zajišťovalo bezpečnost na festivalu 40 policistů. Řešili pár krádeží ve stanech a v autech a našli také celostátně hledanou osobu.. Co se týká hluku, ten byl díky jinému natočení „stejdží“ zřejmě menší, pořadatelé se ale výtkám lidí bydlících ve Vesci snažili zamezit nabídkou výhodnějšího vstupného.

Spustit audio