Dalibor Zelený: Dluh Českých drah je na hranici únosnosti

Jsou opravdu České dráhy v tak katastrofálním stavu, jak tvrdí ministr dopravy? A jak on sám vnímá náhlou změnu ve vedení Českých drah? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský Dalibora Zeleného, nového ředitele Českých drah.

Jak se cítí na nové pozici, do které byl jmenován za ministra dopravy, který zatím nemá mandát od Poslanecké sněmovny? „Neumím to posoudit,“ odpovídá Dalibor Zelený. „Jsem zvyklý pracovat tam, kde můžu odvést dobrou práci,“ dodává.

Čtěte také

Každá změna na vedoucím postu Českých drah je podle něj politická. „Jde o rozhodnutí učiněné politiky. Nikdo jiný to udělat nemůže,“ vysvětluje. Zároveň zmiňuje, že poprvé byl osloven ministrem dopravy asi před 14 dny.

„V současné době je zadluženost Českých drah na úrovni 23,5 miliardy korun, což je na velikost firmy poměrně dost,“ přiznává Dalibor Zelený. I proto si klade za cíl zejména snížení tohoto dluhu.

Proč se domnívá, že jednotlivé kraje tlačí České dráhy ke zlepšování služeb? A co považuje pro České dráhy za luxus? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Daliborem Zeleným ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: mav , šše
Spustit audio