I pouhé sekání trávy může být cvičením jógy

Každý z nás asi někdy zažil ten pocit, že by nejraději všeho nechal a utekl někam daleko od civilizace. Málokdo ale k tomu nakonec najde odvahu. V estonském Lilleoru, pár kilometrů od hlavního města, už dvacet let žije komunita lidí, kteří to dokázali. Opustili své kariéry, pohodlí městského života a dali se na duchovní dráhu. Smyslem jejich života se stala jóga.

„Začali jsme jako duchovní vzdělávací místo pro lidi, kteří chtěli poznat sami sebe. Postupem času ale vzniklo toto rozsáhlé komunitní centrum,“ říká mi Ave Oit. Netradiční vesnice zabírá až dvacet hektarů. Pole, les a louky pro stanování.

Čtěte také

Osvobození našli v pozitivním přístupu

„Asi tak před deseti lety jsme začali učit kriya jógu. Jde o jednu z nejstarších technik, která má úžasný vliv na tělo i duši člověka. Můžete se tady naučit, jak se zbavit emocí, myšlenek, které vás ničí. Jak využívat pozitivní energii v běžném životě,“ vysvětluje mi Ave Oit.

V areálu komunitního centra

Do duchovního centra míří lidé z celého světa, kteří chtějí změnit svůj život. Jako například tato velmi populární estonská spisovatelka a novinářka, která zde přebývá už skoro rok:

„Jestli mi chybí něco ze života ve městě? Něco by se asi našlo. Tady je to jako ve škole, ale čtyřiadvacet hodin denně. Někdy mám proto šílené nutkání odtud na chvíli vypadnout. Pocit osvobození je ale tím nejlepším, co se tady můžete naučit. Najednou nelpíte na věcech, které pro vás byly doposud tak důležité.“

Od omamných vůní na čerstvý vzduch

Na terase jedné z deseti budov se zrovna lisují nasbírané borůvky a černý rybíz. V ekologické vesnici pětadvacet kilometrů od Tallinu se snaží maximálně využívat vše, co nabízí okolní příroda.

Čtěte také

„Už od začátku máme organickou zahradu, kde pěstujeme nejrůznější byliny. Z nich pak vyrábíme zhruba sedmdesát druhů léčivých čajů,“ říká mi jedna z místních žen.

Vcházíme do sterilní místnosti, kde se suší a mixují byliny. Tady vznikají na objednávku speciálně namíchané čaje na všechny neduhy těla i duše.

„Pokud je chcete pít, musíte dodržet naše doporučení, jak dlouho je máte louhovat. Některé čaje stačí minutu, jiné třeba pět. Je to spíše lék než obyčejný čaj k pití. Musíte opravdu dávat pozor na dávkování. Účinky některých bylin jsou hodně silné,“ říká mi čajová expertka.

Včelín na kraji lesa

Každých deset minut musí na čerstvý vzduch. Vůně bylin je opravdu omamná. Během exkurze potkávám většinou ženy. Ty prý mají o vlastní duchovní rozvoj větší zájem než muži.

Jóga se může skrývat v každé činnosti

„Celkem nás je tady padesát i s dětmi a žijeme tady nastálo. Muži tvoří tak třetinu. Centrum je rozdělené na dvě části. Na veřejnou a pak na vesnici, kde máme své domy,“ říká mi Ave Oit. Komunita žije z pořádání kurzů, z lekcí jógy, z vydávání knih a DVD. Obešli jsme celý areál a vracíme se k parkovišti.

Před jedním z domků zrovna seká jeden z dobrovolníků trávu. Zároveň ale při tom cvičí jógu. „Všechny techniky jógy, které se tady naučíte, můžete používat v běžném životě. I tato práce se sekačkou je jóga. I to, když s vámi mluvím, je jóga,“ dodává na závěr paní Marie.


Zvětšit mapu komunitního centra poblíž vesnice Lilleoru

autor: pev
Spustit audio