Mariusz Szczygieł: Herci Národního divadla boří stereotypy o Češích

Gottland, Udělej si ráj, Láska nebeská – knihy, kterými se v Česku proslavil novinář a spisovatel Mariusz Szczygieł. Jak vzpomíná na televizní talkshow, kterou v Polsku šest let uváděl? A co ho přivedlo poprvé do Prahy? Také na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná. Jako vždy mezi 10. a 11. hodinou.

„Líbí se mi reakce herců Národního divadla,“ komentuje aktuální politickou situaci v Česku Mariusz Szczygieł hned v úvodu rozhovoru. Ti prý boří stereotypy o Češích, kteří jsou podle Poláků klidní a většinou se nebouří.

Zároveň ve vysílání Radiožurnálu zavzpomínal na první návštěvu Prahy. „Přijel jsem udělat rozhovor s Helenou Vondráčkovou, která je v Polsku velmi známá,“ popisuje. Během jízdy tramvají si prý uvědomil, že ho v Česku vlastně nikdo nezná.

Čtěte také

„Nepřitahoval jsem pozornost, což se mi v Polsku často dělo. Pak jsem si řekl, že Praha vypadá jako naše město a že se mi tu líbí. Tak to začalo,“ říká k tomu. Do Prahy tedy tak trochu utíkal před popularitou.

„Pracoval jsem v televizi, protože jsem si chtěl vydělat na byt,“ vrací se ke své práci pro televizi. Sláva mu prý spíš vadila. „Bylo to stresující. Miluji psaní. Nejlepší je, když můžu popsat, co jsem viděl nebo zažil,“ uvažuje.

Mariusz Szczygieł se v Česku proslavil knihami Gottland, Udělej s ráj a Láska nebeská

Proč říká, že každý Polák si najde takového Čecha, jakého si zaslouží? Z jakého důvodu Poláci málo čtou? A na jaké knize teď pracuje?

Záznam celého rozhovoru s Mariuszem Szczygiełem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio