Ostravsku hrozí ztráta tisíců pracovních míst

31. červenec 2013

Těžký průmysl - a zejména těžba uhlí - je na Ostravsku v největší krizi za poslední desítky let. Společnost OKD prodělává na každé prodané tuně a zoufale hledá jakékoli úspory. Evropu zaplavuje levné uhlí ze zámoří, OKD prodělává čtvrtletně stamiliony až miliardy korun, k tomu se přidávají potíže dalších firem - například hutí.

Nejcitelnější úsporou by za této situace mohlo být úplné zavření dolu Paskov u Frýdku-Místku. To by znamenalo ztrátu více než dvou tisíc pracovních míst. Jedinou možností je nalezení investora, který by důl koupil. Jenže ten se zatím nenašel a společnost OKD má teď několik týdnů na to, aby rozhodla, jestli důl zavře.

Propouštění už začalo. Zatím v kancelářích a OKD se také zbavuje agentur, které pro ni na dolech pracují. Jestli se budou rozdávat výpovědi i mezi horníky, a v jaké míře, zatím jasné není. Je na tom OKD opravdu tak špatně? Generální ředitel společnosti Ján Fabián přišel přímo mezi horníky na Paskově. Snažil se jim vysvětlit, že tento důl je opravdu ztrátový. Těžba se dostala hodně hluboko a to je finančně náročné. Vyhazování na dlažbu se ale nikdo bát nemusí. Nároky všech zaměstnanců budou vypořádány podle platných kolektivních smluv, slibuje Ján Fabián.

Yvona Jungová, ředitelka ostravské pobočky úřadu práce není příliš velkou optimistkou. "Jsme na tom tak, že na jedno volné pracovní místo máme 20 uchazečů o zaměstnání v rámci kraje. Řada těch lidí mají kumulované zdravotní handicapy, vyšší věk, takže tam se ta práce opravdu hledá těžko," říká.

Zprávy o útlumu vyděsily i starosty okolních obcí, protože mají strach z vysoké nezaměstnanosti. Z úřadu práce dorazily první odhady. Očekávaná hromadná propouštění na Ostravsku by mohla vzít práci až 13 tisícovkám lidí. Je v tom nejen OKD, ale také třeba Evraz Vítkovice Steel. To by zvýšilo krajskou nezaměstnanost na 10,6 procenta. Jako v nejhorších dobách by celkový počet nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji zase šplhal k číslu 100 tisíc. Jsou to scénáře nejčernější, realita může být mnohem méně bolestná. Ale jaká bude, kdy a koho se dotkne, to je otázkou, která je teď slyšet nejen v hornických hospodách.
Následující analýza rozebere situaci na trhu s černým uhlím nejen v České republice.

autoři: Petr Holub , mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.