Vyšetřování prosincové havárie na táborském Jordáně stále není u konce

1. srpen 2013

Ani po sedmi měsících není uzavřeno vyšetřování prosincové havárie na údolní nádrži Jordán v Táboře. Česká inspekce životního prostředí sice udělila stavebním firmám, které za projekt obnovy Jordánu odpovídají, čtvrtmilionovou pokutu. Firmy ale se sankcí nesouhlasí, proti výsledku vyšetřování podaly odvolání k ministerstvu životního prostředí.

Provizorní sypaná hráz, která rozdělovala Jordán na dvě poloviny, se provalila na konci prosince loňského roku. Voda zaplavila plochu, ze které dělníci odstraňovali bahno. Protržení způsobila obleva a velký nápor vody přitékající do Jordánu. Nikomu se nic nestalo, na místě nikdo nepracoval. Havárie ale způsobila poměrně značné škody na rybách. Většina ryb, které s sebou voda s bahnem a ledovou tříští strhla, neměla šanci na přežití. Přímo na místě tragedii sledoval David Havlíček z rybářského serveru chytej.cz

Rybáři odhadují, že při havárii celkem uhynulo 16 tun ryb. Podle jednatele místní organizace českého rybářského svazu Jaromíra Procházky bylo pravděpodobné, že právě v horní části nádrže budou kapitální kusy ryb.

Bahno poškodilo i soukromou vodní elektrárnu na řece Lužnici. Její majitel požádal o uhrazení škody město a stejně jako rybáři zatím stále marně čeká na odškodnění. Příčiny havárie a míru zavinění vyšetřovala Česká inspekce životního prostředí . Ta po několika měsících vyměřila konsorciu stavebních firem čtvrtmilionovou pokutu. Inspekce totiž dospěla k závěru, že stavaři nevybudovali provizorní hráz podle projektové dokumentace. Potvrdil nám to zástupce ředitele českobudějovického inspektorátu Luděk Schreiber.

Podle vyjádření jednatele stavební firmy Daich Tábor Josefa Kubíka s pokutou nesouhlasí a proti tomuto rozhodnutí se odvolali. Luděk Schreiber zároveň nevylučuje, že inspektoři nebyli na Jordáně naposledy.

Od prosincové havárie uplynulo sedm měsíců. Rybáři věří, že šetření ministerstva životního prostředí bude o poznání rychlejší. Situaci budeme i nadále sledovat a o jejím vývoji informovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio