Do Chorvatska se vydá každy rok na dovolenou asi 700 tisíc Čechů

16. říjen 2017

Chorvatsko je pro české turisty nejlevnější řešením, jak se dostat k moři. Dělá to tak ročně 700 tisíc Čechů.Jaká cesta vás čeká, když si vyberou trasu přes České Budějovice, rakouský Salzburg a slovinský Kranj do chorvatské Puly na Istrii.

„Ta Istrie je blíž, jezdili jsme na Makarskou,ale když je to jenom na týden", vysvětluje pan Honza, proč letos jedou do Puly. Vybrali ji taky kvůli členitosti pobřeží. Maminka se těší na průzračné moře a jejich syn Míša." Na krabíky,sklípkany,ježovky.

Než ale rodinka dorazí k průzračnému moři v Chorvatsku,musí absolvovat autem více než 850 kilometrů. Poslední český benzín se vyplatí koupit přímo před přechodem v Dolním Dvořišti-ušetříte na litru více než korunu.

Rakouskou dálniční známku- Vinětu se ale nevyplatí kupovat v Čechách-v Rakousku je o 40 korun levnější. Třeba ve Freistadtu na pumpě" Wieviel kostet das? 8,30 euro." Při přepočtu z eura na koruny tedy vyjde viněta na 215 korun.

Tunely -Taurský , Katschberg a Pod Karavankami pak vycházejí na 430 korun. Slovinská týdenní dálniční známka 15 euro. V Chorvatsku kousek za slovinskou hranicí cestou do Puly zaplatíte za nový úsek pěkné dálnice 140 korun. Celkově jsou náklady za dálnice docela velké,ale šetřílci většinou zaplatí ve finále za jízdu po místních silnicích víc a ještě ztratí spoustu času.

Pokud jezdíte do Chorvatska pravidelně,vyplatí se ale pořídit si chytrou krabičku s označením ENC-umožní platit mýtné elektronicky-mýtné vyjde o 2O procent levněji. Elektronička naplata cestarine,jak se krabička chorvatsky oficiálně nazývá, je k mání přímo na mýtnici-kancelář ale není otevřená v noci „ Pondělí a v sobotu 7 až 19, v neděli zavřeno." „ Musíte si krabičku nabít minimálně dvěmasty kunami, dobít ji opět musíte do tří měsíců stejnou částkou." Informuje pracovnice chorvatské mýtnice,podle které tahle krabička platí pouze pro istrijskou dálnici-do Záhřebu už ne.

Do Puly to trvá z Prahy deset až 12 hodin, když zastavujete jen na kafe a nejíte v motorestech. Tam vyjde teplé jídlo na 9 euro, zatímco káva od jednoho a půl do dvou eur. Češi si často berou jídlo sebou."Máme řízky" prozrazuje paní Kamila z Benešova. Anička z Karlových Varů má zdravější cestovatelskou stravu."Ovoce,zeleninu".

Většina českých turistů má zarezervované ubytování. Honza si vybíral rezort v Pule podle katalogu,který ale příliš skutečnosti neodpovídal."Psali, že je tam dobře vybavená kuchyň,ona je tam pouze jedna lžička čajová a takový ,že je to v hotelovém komplexu,ale oni to jsou vilky." Někteří lidé proto hledají ubytování na místě,aby přesně věděli,do čeho jdou.Pomoc najdou v turistickém informačním centru , v Pule je na hlavním náměstí Forum. Poptat se lze přímo u majitelů apartmánů.

Spustit audio