Šerm se dá přirovnat k šachům

Hostem v Tandemu byl trenér sportovního šermu v Bystřici nad Pernštejnem. Vlastimil Kurfürst šermuje už přes čtyřicet let. V Bystřici je dlouhá šermířská tradice. Šermovat se v místní sokolovně začalo už v květnu 1954.

Proč si vybral právě šerm? „U nás v domě, byla to bytovka, říká se jí čtyřiadvacítka, šermovali všichni kamarádi, tak to bylo celkem jasné. Byl jsem živější dítě, a sporty mi šly skoro všechny,“ vypráví Vlastimil Kurfürst.

Předvídavost, pohyblivost, dravost a chuť jít za zásahem. To jsou základní dovednosti sportovního šermíře. V Bystřici nad Pernštejnem se specializují na fleret.

„Fleret je menší, kord je větší. Má větší čížku, to je kryt zápěstí. Zásah fleretem musí být veden silou větší než půl kila u kordu je to silou větší než tři čtvrtě kila. Váha fleretu je asi půl kila a kordu tři čtvrtě. Rozdíl je také v zásazích. U fleretu platí zásah do trupu a u kordu na celé tělo,“ popisuje základní rozdíl mezi fleretem a kordem Vlastimil Kurfürst.

Existují různé šermířské školy. Maďarská, italská, francouzská. „My šermuje takovou všehochuť. Z každé té školičky jsme si vytáhli, co je nám nejbližší. Třeba italská škola je, že boj je vedený velmi zblízka“

Dovednost se musí nadrilovat a pak se své umění šermíř snaží uplatnit ve volném zápase. Někdy použije nacvičený algoritmus jindy vymýšlí a reaguje na soupeře. „Šerm by se dal přirovnat k šachům. Přemýšlet o tom, co ten soupeř udělá, jak bude reagovat na podmět soupeře a na základě toho potom dodělává svoji akci.

Logo

V současné době má šermířský oddíl Bystřici nad Pernštejnem 30 členů. Za letošní rok získali svěřenci Vlastimila Kurfürsta 7 medailí z mistrovství republiky.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio