Jakub Šiška: Česká jaderná horečka stoupá. Světu navzdory

1. srpen 2013

Neúnavná propagace jádra, doplněná skandalizací obnovitelných zdrojů energie, nese politikům plody. Podpora jaderné energetiky je u nás dlouhodobě vysoká a v posledních letech ještě roste. Pokud tedy dojde k avizované dostavbě Temelína, může vláda říci ono pověstné: ne my, ale lid to tak chce.

Bylo by ale správné sdělit lidu, že trend ve světě je přesně opačný. Podle nedávno publikované zprávy o stavu jaderné energetiky, kterou každoročně zpracovává skupina britských energetických konzultantů, se krize tohoto oboru neustále prohlubuje. Podíl jaderných elektráren na celosvětové výrobě elektřiny poklesl ze svého maxima, 17 % v roce 1993, na loňských 10 %. Celková výroba elektřiny v jaderných elektrárnách klesla loni oproti roku 2011 o 7% a klesl i počet provozovaných reaktorů. Tento vývoj je dán především situací v Japonsku po ničivé vlně tsunami, ale ústup od jaderné energetiky vykazuje 16 dalších zemí.

Česká republika je podle zprávy jedinou zemí, kde podíl jádra v energetickém mixu rostl a loni dosáhl rekordních 35%. Nové reaktory se staví ve 14 státech, ze dvou třetin pak v Číně, Indii a Rusku. V Evropě jsou to pouze dva státy: Francie a Finsko, přičemž v obou případech dochází ke dvojnásobnému překročení původního rozpočtu a termín spuštění se neustále oddaluje. Plán nové jaderné elektrárny má i britská vláda, ekonomové ji ovšem varují, že se projekt neobejde bez masivní státní podpory v přepočtu 600 miliard korun.

Před několika dny zveřejnil německý Institut pro hospodářský výzkum studii, podle níž Evropská komise ve svých výpočtech cenu jaderné energie silně podhodnocuje. V žádné zemi se například nepočítá s náklady na likvidaci elektrárny po skončení její životnosti nebo na konečné uložení jaderného odpadu, nemluvě o následcích případné havárie. Elektřina z obnovitelných zdrojů je pak podle studie mnohem levnější, než se dosud zdálo. Produktivita solárních i větrných zařízení totiž rychle roste, přičemž náklady na výrobu elektřiny ze solárních panelů jsou už teď nižší, než jaké měly být podle plánu Evropské komise v roce 2050. To vše podle německé studie přibližuje dobu, kdy se úplné zásobování obnovitelnými zdroji stane realitou. Za příklad uvádí Dánsko, která počítá s úplným přechodem na obnovitelnou energetiku do roku 2035. Podobně například firma Pricewaterhouse Coopers dospěla už v roce 2010 k závěru, že do poloviny století mohou veškerou spotřebu elektřiny v Evropě krýt obnovitelné zdroje.

Je samozřejmě možné, že se všichni tito vizionáři mýlí. Třeba jsou všichni podplacení solární lobby, která jen vysává z ubohých lidí peníze a mne si ruce nad bezpracnými miliardovými zisky. Pak se jednoho dne ukáže, že všechny ty zelené hračky jsou k ničemu a české jaderné elektrárny budou v Evropě zářit jako supernovy. Hlavně Němci a Rakušané, až se probudí z protijaderné halucinace, budou bažit po našem levném atomovém proudu. Je ve strategickém zájmu České republiky, aby tomu tak bylo.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio